Regeringen vil bekæmpe radikale holdninger hos unge med øgede beføjelse til PET og større samarbejde mellem efterretningstjeneste, pædagoger og lærere
16 år og til sommerfest i Ungdomshuset eller til anarkistisk 1. maj.
Det er nok til, at Politiets Efterretningstjeneste (PET) skal kunne hive dig ind til forebyggende forhør for at forhindre, at du begynder at føle tilknytning til de venstreradikale grupper.
Det fremgår af regeringens plan mod 'ekstremistiske holdninger og radikalisering blandt unge', som i går blev sendt til høring hos en række organisationer og offentlige institutioner.
- Udover at udgøre en sikkerhedsmæssig trussel er ekstremistiske holdninger og radikalisering også en trussel mod sammenhængskraften i det danske samfund. Derfor er det nødvendigt med en stærk forebyggende indsats, siger integrationsminister Birthe Rønn Hornbech (V).
Planen er den første samlede strategi mod det, der kaldes ekstremistiske muslimske samt højre- og venstreradikale grupper.
Den definerer radikalisering som accept af voldelige eller udemokratiske midler, samt af at bestemte grupper i samfundet forhånes eller trues.
- Skal Jyllands-Posten så også hentes ind til en præventiv samtale hos PET, spørger retsordfører i Enhedslisten, Line Barfod.
Regeringen vil blandt andet bekæmpe de radikale holdninger ved at give PET mulighed for at hente unge, der menes at være på vej ind i en radikaliseringsproces, ind til præventive samtaler, ligesom kommunerne skal kunne sætte dem i særlige skoleforløb eller på længere ophold væk fra deres omgangskreds. Samtidig skal institutionsledere samarbejde med politiet om kortlægning af de radikale miljøer.
Radikaliseringen skal også modvirkes ved at gøre det lettere for de unge at deltage i nærdemokratiets institutioner og ved en øget indsats mod diskrimination.
Endelig skal indsatte i fængsler kunne straffes ekstra for at udbrede radikaliserede idéer eller materiale.
- Det er fornuftigt at modvirke den voldelige radikalisering ved at udvide og styrke demokratiet. Kæden hopper af, hvis det at uddele materialer eller ulovlige, fredelige metoder som husbesættelser eller graffiti også regnes for farligt. Det undergraver demokratiet og retssikkerheden yderligere og vil have den stik modsatte effekt end ønsket, frygter Line Barfod.
Miljøet omkring Ungdomshuset er den eneste politiske gruppering, der udpeges i handlingsplanen som parate til at 'tage alvorlige metoder i brug for at opnå politiske mål'. Det skøn afviser Ungdomshuset som latterligt overfor Arbejderen.
- Det er grotesk udemokratisk, at magthaverne vil bekæmpe holdninger, der taler dem imod, ved at kalde dem illegitime og sidestille dem med terrorisme, kommenterer Josh fra Ungdomshusets pressegruppe.
Hele udmøntningen af planen koordineres i nyoprettede antiradikaliseringskontorer i PET og Integrationsministeriet.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278