Det blev en om`er for PET, da Højesteret vurderede beviserne mod to udviste tunesere i sagen om planlagt mord på en Muhammed-tegner
Hvis det danske politi vil varetægtsfængsle folk, så skal de dokumentere deres anklager. Også selv om de kommer fra Politiets Efterretningstjeneste (PET).
Så klar i mælet var Højesteret, da den i onsdags bad PET om at starte forfra i sagen mod to varetægtsfængslede tunesere. De er sammen med en dansk statsborger af tunesisk oprindelse mistænkt for at ville dræbe en dansk bladtegner.
Højesteret fandt det utilstrækkeligt, at Københavns Byret varetægtsfængslede de to tunesere alene på PET`s påstand om, at de er til fare for samfundets sikkerhed. Dermed blev Østre Landsrets godkendelse af byrettens afgørelse også underkendt.
Sagen startede i februar, da PET anholdt de tre mænd. De blev alle sigtet for overtrædelse af den danske terrorlovgivning. Den ene, en dansk statsborger, blev imidlertid straks løsladt, fordi beviserne imod ham var for tynde til at kræve ham varetægtsfængslet.
De to tunesere fik derimod besked om at de står til udvisning uden at få anklagerne efterprøvet ved en retssag. De blev fængslet mens myndighederne spekulerede over, hvordan de kunne udvises til deres hjemland, Tunesien, uden at overtræde Den Europæiske Menneskerettighedskonvention.
Ifølge den er det blandt andet forbudt at udvise folk til et land, hvor de kan risikere at blive udsat for tortur og anden ydmygende behandling. Og Tunesien regnes for at være et af de lande i verden, hvor tortur i fængslerne er mest udbredt.
Efter voldsomme protester fra danske menneskerettighedsorganisationer blev varetægtsfængslingen af de to tunesere indbragt for Københavns Byret. Sagen endte i Højesteret, som nu har sendt sagen tilbage til byretten. Her skal PET dokumentere, at de to mænd er til fare for samfundets sikkerhed. I modsat fald vil de blive sat på fri fod.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278