Sympatikonflikt mod Dageløkke Ege er trådt i kraft. De selvbyggende husejere forklarer brug af underbetalte østarbejdere med mangel på dansk arbejdskraft
Byggeaktiviteten er faldet gevaldigt på byggepladsen Dageløkke Ege i Humlebæk. Siden i fredags er alle organiserede firmaer med ansatte nemlig forsvundet fra boligbyggeriet. Det er en konsekvens af fagbevægelsens varslede sympatikonflikt.
- Nu bliver der lagt yderligere pres på husejerne. I stedet for at konflikten kun omfatter de ejere, der har kontrakt med det litauiske firma, er hele byggepladsen nu konfliktramt. Det betyder, at alle de organiserede firmaer og deres ansatte er ude af pladsen. Tilbage er kun de underbetalte østarbejdere, fortæller Mogens Larsen, faglig medarbejder i fagforeningen Træ-Industri-Byg (TIB) Afdeling 10 Nordsjælland, til Arbejderen.
Ingen overenskomst
De omstridte boliger, der er tale om, ligger i Humlebæk. MT Højgaard står for byggeriet af 38 råhuse. De sælges løbende til privatpersoner, der selv står for at gøre boligerne færdige indvendigt. Til den opgave har en del af de nye boligejere valgt det litauiske firma, Vytauto Rudmino II, hvis ansatte arbejder for lønninger, der ligger under mindstelønnen i byggebranchen.
Firmaet nægter at tegne overenskomst. Det har fået den lokale fagbevægelse op af stolene. Den vil ikke stiltiende se til, at udenlandske håndværkere tvinges til løntrykkeri og har derfor hen over sommeren gennemført flere aktioner i et forsøg på at få de medbyggende husejere til at droppe samarbejdet med det uorganiserede firma eller tvinge det til at indgå overenskomst.
En af husejerne i det nordsjællandske whiskybælte, Steffen Bjergved, optræder på møder med Byggefagene Nordsjælland som koordinerende bygherre for de husejere, der har indgået aftale med Vytauto Rudmino.
Steffen Bjergved har indrømmet, at han sparer 100-150 kroner i timen på at bruge østarbejdere frem for danske håndværkere. Han henviser i øvrigt til at flere advokater har sagt god for aftalen, hvoraf det fremgår, at alle danske regler skal overholdes. Desuden var det umuligt at skaffe dansk arbejdskraft, da projektet skulle sættes i gang for et år siden, har han forklaret.
- Det er en dårlig undskyldning for at hyre billig arbejdskraft, lyder det forarget fra Jørgen H. Hansen, formand for Malernes Fagforening Sjælland/Bornholm.
Arbejdsløse danskere
- Vi har firmaer i området, der henvender sig, når de mangler folk. Vi har da også medlemmer, der jævnligt ringer og lægger billet ind på nyt arbejde. Det har vi altid løst, men mig bekendt har vi ikke fået nogen henvendelse fra Steffen Bjergved, siger afdelingsformanden til Arbejderen.
For tiden er der 12 malersvende uden arbejde. Der er også arbejdsløse murere og tømrere i området, ligesom der var for et år siden.
Mogens Larsen fra den nordsjællandske TIB-afdeling medgiver, at arbejdsløshedstallene i byggefagene ikke er voldsomt høje.
- Men ledigheden er stigende og faktisk høj i forhold til årstiden. Lige nu har vi 70-80 ledige tømrere. Det er flere end sidste år, men jeg er sikker på, at vi alligevel nok havde fundet nogle kvalificerede svende til Steffen Bjergved, siger Mogens Larsen.
Arbejderen har forgæves forsøgt at få en kommentar fra Steffen Bjergved til fagforeningernes oplysning om, at han ikke har henvendt sig til dem for organiseret arbejdskraft.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278