08 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

PET-metode skal for Højesteret

PET-metode skal for Højesteret

Tirsdag, 29. juli, 2008, 00:00:00

Forsvarerne for to terrormistænkte tunesere har ikke haft mulighed for at sætte spørgsmålstegn ved anklagerens beviser. Nu går de til Højesteret

Østre Landsret godkendte i fredags byrettens afgørelse om, at to tunesere, der skal udvises fra Danmark, fortsat skal sidde i varetægtsfængsel af hensyn til 'statens sikkerhed'.
Kendelsen er afsagt, selv om PET ikke har fremlagt egentlige beviser for de to mænds farlighed. Det får deres forsvarsadvokater, Henrik Stagetorn og Frank Wenzel, til at hive PET`s metoder for Højesteret, blandt andet under henvisning til Den Europæiske Menneskerettigheds Konvention.
De mener, at den er overtrådt, fordi PET i stedet for håndfaste beviser kun har fremlagt et sagsresumé. Dermed afskæres de sigtedes advokater fra at kunne stille spørgsmålstegn ved beviserne gyldighed.
Det er ellers et grundprincip i retsplejen. En sigtet har krav på at kunne betvivle anklagemyndighedens beviser i en sag. Det kan blandt andet ske gennem afhøring af de ansvarlige embedsmænd. Det gælder også PET-ansatte.
Advokat Henrik Stagetorn, som er forsvarer for den ene af de to sigtede tunesere, har ingen kommentarer til Østre Landsrets afgørelse.
- Det er som det er, og nu søger vi om lov til at få sagen for Højesteret, siger han til Arbejderen. Her vil de to forsvarsadvokater henvise til Den Europæiske Menneskerettigheds Konventions artikel om 'retten til frihed og sikkerhed'.
- Den siger, at en frihedsberøvelse kan prøves ved en domstol, siger Henrik Stagetorn. Og det er ifølge ham ikke muligt, når der ikke er adgang til at spørge ind til anklagerens beviser.
Hvis de to forsvarere får deres vilje, er det anden gang, at Højesteret skal tage stilling til varetægtsfængslingen af de to tunesere. De blev anholdt i februar, angiveligt for at forhindre dem og en dansk statsborger af tunesisk oprindelse i at myrde en dansk bladtegner.
Mens dansk-tuneseren straks blev løsladt, fik de to udlændinge administrativt frataget deres opholdstilladelse og udvist efter krav fra Justitsministeriet. En administrativ afgørelse i henhold til Udlændingeloven kan ikke indbringes for en domstol.
De to udviste blev samtidig varetægtsfængslet indtil udvisningen kan gennemføres, fordi de efter PET`s mening udgør en trussel mod samfundet. Afgørelser om frihedsberøvelse kan altid bringes for en domstol.
Både Københavns Byret og Østre Landsret godkendte i første omgang, at de to udlændinge kunne holdes varetægtsfængslet uden dokumentation for deres farlighed. Men den afgørelse slagtede Højesteret den 2. juli, og forlangte en om`er.
Højesteret fandt, at sagsbehandlingen 'ikke har levet op til de krav, der må stilles til den domstolskontrol, der skal foretages'. Eller sagt på dansk - der skal konkrete beviser på bordet, hvis de to tunesere fortsat skal holdes fængslet.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


29. jul. 2008 - 00:00   03. sep. 2012 - 18:39

Indland