LO`s jobpatrulje tjekker igen i år de arbejdsforhold, som unge fritids- og feriejobbere bydes. Foreløbig status tyder på færre problemer end forrige år
Foreløbig status for årets jobpatrulje viser, at to ud af fem unge under 18 år har problemer på deres arbejdsplads. Det er færre end sidste år, hvor den endelige opgørelse viste, at hele 60 procent af de unge oplevede problemer - store som små.
Det kan altså betale sig at være over arbejdsgiverne, konstaterer LO, der på 29. år benytter sommerperioden til at køre landet tyndt for at tjekke de unges arbejdsforhold.
- Holder tallene er det meget positivt, lyder det fra Matias Bredde. Han er ungdomskonsulent i LO og koordinator for LO`s jobpatrulje.
LO Vejle bekræfter, at de unge har fået bedre arbejdsvilkår.
- Vi har knap så mange af de lidt mere alvorlige fejl, som vi så sidste år. Det er som om arbejdsgiverne siger: 'Selvfølgelig skal vi behandle de unge ordentligt, når de er i fritidsjob', fortæller Peter Habekost, faglig sekretær i LO Vejle.
I år har 200 aktivister foreløbig besøgt næsten 3500 virksomheder og gennemført interviews med 1400 unge. En endelig status forventes at ligge klar i starten af september og kan vende op og ned på det foreløbige positive billede.
Uanset hvad advarer Matias Bredde mod at slække på opmærksomheden på de unges arbejdsforhold.
- I perioden 2001 til 2007 er der 45 unge, der har været udsat for en arbejdsskade med amputation til følge. Otte unge er døde. Og ifølge Arbejdstilsynet bliver mellem 60 og 80 procent af alle ulykker blandt unge under 18 år slet ikke registreret.
- Jeg tror aldrig vi bliver færdige med det her arbejde. Der kommer hele tiden nye fritidsjobbere og nye virksomheder til. Vi kan da også se, at det er de samme problemer med underbetaling, tunge løft og arbejde med farlige maskiner og produkter, der går igen og igen, siger Matias Bredde.
Han understreger over for Arbejderen, at det er alvorligt med de unge, der kommer til skade eller ligefrem dør af at passe deres fritidsjob. Dertil kommer de mange unge, der risikerer at ødelægge resten af deres arbejdsliv.
- Mange har en tendens til at undervurdere betydningen af lovovertrædelserne over for de unge. Men hvis de unge for eksempel igen og igen løfter for tunge genstande, risikerer de at få rygskader, der begrænser deres fremtidsmuligheder på arbejdsmarkedet. Derfor fortsætter vi vores patruljering indtil virksomhederne tager deres ansvar alvorligt, siger Matias Bredde, der selv har været med jobpatruljen rundt i Nordjylland og Nordsjælland.
På turen har han mødt en 15-årig pige, som slæbte fadølsankre op og ned af en kældertrappe og to piger, der arbejdede 71-74 timer om ugen i en nordjysk bagerbutik. De to sidstnævnte arbejdede endvidere ved en brødskærer, der ikke havde den fornødne afskærmning.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278