Politireformen har medført, at private overtager politets opgaver, som for eksempel fingeraftryk i nattelivet. Retspolitisk Forening advarer mod udviklingen
Datatilsynet har givet diskotek Crazy Daisy i Viborg tilladelse til at oprette et register med foto, fingeraftryk og personfølsomme oplysninger på gæsterne. Registret vil for eksempel kunne indeholde oplysninger om strafbare forhold og misbrug.
Det er en direkte konsekvens af de problemer, der er opstået i kølvandet på politireformen og betyder reelt, at politiets monopol på at efterforske kriminalitet er blevet brudt.
Det mener formanden for Retspolitisk Forening.
- Politireformen er ansvarlig for, at politiet i lang tid ikke har kunnet yde et effektivt arbejde. Nu løser diskotekerne selv problemet med voldelige gæster, og så må politiet gøre gode miner til slet spil, siger Bjørn Elmquist til Arbejderen.
Han kritiserer kraftigt, at stadig flere politiopgaver bliver løst af private.
- Det er en dårlig idé at tillade den slags, for det kan lynhurtigt brede sig til andre brancher, som vil gribe til selvtægt, siger han. Som eksempel nævner Bjørn Elmquist stigningen i private vagtværn.
Ifølge ham truer den private registrering af fingeraftryk borgernes rettigheder.
- Der er klare regler for, hvordan politiet må indsamle fingeraftryk, og hvis de ikke overholdes, så kommer domstolene efter dem. Det er vigtigt, at der ikke gives køb på disse principper, fortsætter han.
Bjørn Elmquist undrer sig over, at Datatilsynet overhovedet har tilladt oprettelsen af et privat register med fingeraftryk og foto.
- Jeg har svært ved at forestille mig, at det her virkeligt er gennemtænkt i enhver sammenhæng, for eksempel i forbindelse med retsplejelovens bestemmelser, siger han.
Som eksempel bruger han, at gæster, der vil ind på diskoteket, skal skrive under på, at de lader sig registrere frivilligt.
- Hvis folk er tilstrækkeligt fulde, vil de sælge deres gamle moster for den næste drink. Derfor tænker de sig ikke om. Og at havne i et karantæneregister er et temmeligt alvorligt indgreb i den personlige frihed.
Retspolitisk Forening vil nu nedsætte en arbejdsgruppe, der skal se nærmere på udviklingen omkring private registre, overvågning og andre indgreb i den personlige frihed.
SF`s retspolitiske ordfører Karina Lorentzen deler ikke Bjørn Elmquists skepsis over fingeraftryk i nattelivet.
- Vi skal gøre så meget, som vi kan for at gøre nattelivet sikkert og trygt. Jeg har det fint med, at dem, der laver ballade eller sælger stoffer, ikke skal ind på diskotekterne, siger hun.
Karina Lorentzen understreger, at der skal være klare regler for, hvornår folk ryger i karantænekartoteket, samt at der skal være mulighed for at klage over afgørelsen.
- Det må ikke ende i diskrimination af for eksempel indvandrere eller folk fra bestemte postnumre.
Diskoteker landet over er parat til at følge eksemplet fra Viborg. Crazy Daisy vil nu arbejde på at få lov til at udveksle oplysningerne med andre diskoteker.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278