Hver fjerde nye byggefirma har kun østarbejdere ansat - samtidig med at byggefagenes a-kasser melder om stigende arbejdsløshed
Hver fjerde nye byggefirma, der er etableret i Danmark efter udvidelsen af EU med de østeuropæiske lande, beskæftiger nu kun uorganiserede arbejdere fra disse lande.
Det viser en undersøgelse fra FAOS (Forskningscenter for Arbejdsmarkeds- og Organisationsstudier). Desuden hyrer de store danske entreprenører i stigende omfang firmaer fra de nye EU-lande til at varetage underentrepriser.
Samtidig stiger arbejdsløsheden blandt medlemmerne af bygningsarbejdernes a-kasser, og har forlængst passeret de ti procent i de store byer.
- Vi skal til at passe på. Hvis vi ikke snart råber vagt i gevær, er der ikke kun tale om at vores medlemmer skubbes ud i arbejdsløshed. Vores unge mister også deres uddannelsespladser. De udenlandske arbejdsgivere tager jo ikke lærlinge ind, siger forhandlingssekretær i 3F`s Byggegruppe, Frank Thaulow, til Arbejderen.
Protest
Mange af de nye arbejdsløse er fyret fra de entreprenørselskaber, som samtidig hyrer underentreprenører, der bruger underbetalt østeuropæisk arbejdskraft til at udføre opgaverne.
I maj førte det i Ørestaden på Amager til en spontan demonstration mod entreprenørselskabet Pihl & Søn. Et par hundrede bygningsarbejdere mødte op foran Copenhagen Towers, som selskabet netop havde vundet hovedentreprisen på.
Arbejdet startede lige efter, at Pihl & Søn havde afsluttet et stort motorvejsbyggeri med omkring 80 ansatte. Ikke én af dem fik arbejde på Copenhagen Towers. I stedet brugte entreprenørselskabet underbetalte polakker fra et firma, der kalder sig S-bud.
Ifølge de officielle tal fra Danmarks Statistik er der blevet 7400 færre ansatte i byggebranchen indenfor det sidste år, og tendensen fortsætter. Men spørgsmålet er, om der i reelt er blevet færre, mener Frank Thaulow.
- Vores erfaring er, at brugen af illegal østeuropæisk arbejdskraft i hvert fald ikke er taget af. Det er i sagens natur svært at sige med sikkerhed, men sådan ser det ud efter de meldinger, vi får rundt omkring, siger Frank Thaulow.
Mange illegale
I april og maj i år gennemførte Skat, politiet og andre myndigheder kontrolaktioner indenfor byggeri, landbrug og gartneri. Her viste det sig, at hver femte af de 674 udlændinge, de stødte på, arbejdede illegalt i Danmark. Ved en kontrolaktion på fire byggepladser i Nordsjælland var det 53 ud af 62 udlændinge, der arbejdede illegalt.
- Jeg vil godt understrege, at vi intet har mod vores østeuropæiske kollegaer. Det, vi har noget imod, er at deres arbejdsgivere ikke betaler dem en løn svarende til danske håndværkeres. Hvis der skal rettes op på det, har vi brug for bedre kontrolinstrumenter, end vi har i dag, siger Frank Thaulow.
Som omtalt i Arbejderen i går er det også et stort problem, at statskassen betaler en stor del af arbejdsgivernes lønudgifter til de østeuropæiske håndværkere. Fradrag for dobbelt husførelse med mere udgør op mod 18.000 kroner om måneden.
- Diætreglerne bliver udnyttet af arbejdsgiverne, så de lader skatteyderne betale for deres cirkus, siger Frank Thaulow. Det er også noget, vi må se på.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278