09 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

54 arbejdsskader om dagen

54 arbejdsskader om dagen

Onsdag, 06. august, 2008, 00:00:00

Hver arbejdsdag kommer 54 til skade i byggeriet. Tre af dem så alvorligt, at det medfører amputation, knoglebrud eller andre omfattende skader

De danske byggepladser er farlige og i nogle tilfælde bogstaveligt talt rene dødsfælder. Antallet af arbejdsulykker i byggeriet steg igen i 2007 til rekordhøjde, viser Arbejdstilsynets årsopgørelse.
I alt blev der anmeldt 5720 arbejdsskader i bygge- og anlægsbranchen sidste år. Det er 26 anmeldelser per arbejdsdag. Heraf er tre anmeldte skader så alvorlige, at de medfører amputation, knogleskader eller andre omfattende læsioner.
Tager man højde for, at det kun er 48 procent af arbejdsskaderne i byggeriet, der anmeldes, svarer det til, at der hver dag kommer 54 mennesker til skade på landets byggepladser.
Det er et alt for højt tal, mener Ulrik Spannow, arbejdsmiljøkonsulent i BAT-kartellet.
- Tallet har været for opadgående siden 2004. Det er svært at sige noget kort og fornuftigt om, hvorfor det er sådan. Men den højere aktivitet i byggeriet og den dermed følgende travlhed, samt det øgede antal østarbejdere spiller blandt andet ind. Det samme gør regeringens nedskæringer, siger Ulrik Spannow til Arbejderen.
Den ellers faldende kurve over arbejdsulykker knækkede opad i 2004, det år hvor grænserne blev åbnet for arbejdskraft fra de nye østeuropæiske EU-lande.
Samtidig var der en kraftig øgning af byggeaktiviteten, som også trak mange nye danskere til byggebranchen. I samme periode valgte regeringen at skære i antallet af tilsynsførende i Arbejdstilsynet.
- Det gik helt galt i 2005 med 20 dødsulykker i byggeriet. Det betød, at der blev sat øget fokus på problemerne i vores branche, og Arbejdstilsynet formåede at skaffe ekstra ressourcer til tilsyn. For os at se er der ingen tvivl om, at Arbejdstilsynets tilstedeværelse på byggepladserne har en klar effekt, siger Ulrik Spannow.
Bortset fra et kraftigt fald i dødsulykkerne i 2007 har effekten været svær at måle. Dog er der i år et ganske svagt fald i antallet af arbejdsulykker per 10.000 beskæftigede i byggebranchen. Men slet ikke nok, understreger Ulrik Spannow.
- Der er brug for et fornuftigt sikkerhedsarbejde ude på den enkelte bygge- og arbejdsplads. Og det offentlige må som en stor bygherre gå forrest med krav om, at arbejdsmiljø tænkes ind i planlægningen. Mange ulykker sker også, fordi entreprenørerne accepterer, at bygherrerne sætter en alt for kort tidsfrist for byggeprojektet, påpeger Ulrik Spannow.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


06. aug. 2008 - 00:00   03. sep. 2012 - 18:39

Indland