Byggebranchens parter foreslår regeringen at indføre en form for bygge-kørekort i branchen for at begrænse det stigende antal arbejdsulykker - men Hjort siger nej
Alle ansatte i byggebranchen skal bære et synligt ID-kort, som bekræfter at vedkommende har fået et elementært sikkerhedskursus, og hvor Arbejdstilsynet også hurtigt kan aflæse om man har de certifikater, der er lovpligtige ved visse typer byggearbejde.
Det foreslår byggebranchens parter i den handleplan, som beskæftigelsesminister Claus Hjort Frederiksen i 2005 - det blodigste år i byggebranchens historie - bad parterne om at udarbejde.
Men Hjort afviser at tage forslaget med, når han til efteråret fremsætter de lovforslag, der skal gennemføre handleplanen.
- Beskæftigelsesministeren har ikke begrundet, hvorfor han ikke vil tage forslaget med, selv om vi i branchen er enige om, at det er en god idé, og selv om han selv har bedt os om at udarbejde handleplanen, oplyser Ulrik Spannow, arbejdsmiljøkonsulent i BAT-kartellet.
Det hele er ellers på plads. Parterne er enige om, at arbejdsgiverne skal finansiere ordningen, uddannelsessystemet, som sørger for det lovpligtige arbejdsmiljøkursus, skal udstede kortet, og Arbejdstilsynet skal administrere det.
Arbejdstilsynet har efter beskæftigelsesministerens afvisning af forslaget øjensynligt fået kolde fødder. Tilsynet har ikke direkte afvist forslaget, men siger, at det kræver uddybning af nytteværdien samt omkring praktiske ting som administration og finansiering.
- Men de oplysninger har Arbejdstilsynet fået. Og vi kan henvise til både norske, finske og engelske erfaringer med sådanne kort, som klart viser, at det påvirker arbejdsmiljøet positivt. Jeg kan slet ikke se, hvad der er at betænke sig på, når nu vi er enige om det her forslag i byggebranchen. Vi vil selvfølgelig rejse sagen politisk, og det ved jeg allerede er ved at ske, siger Ulrik Spannow til Arbejderen.
Arbejdsmiljø-kørekortet vil ikke mindst have stor betydning for de unge i byggebranchen. De seneste tal fra Arbejdstilsynet viser, at næsten hver sjette ulykke, der sker på en dansk byggeplads, rammer unge mellem 18 og 24 år.
I fem ud af de 13 dødsulykker i 2007 var offeret under 24 år. Samtidig anmeldes arbejdsulykker blandt denne aldersgruppe sjældnere end for de øvrige aldersgrupper, afslører Arbejdstilsynets årsopgørelse for 2007.
- De unge har nok ikke samme fokus på sikkerheden som de ældre, erfarne på byggepladsen. Det viser nødvendigheden af, at de fra starten bliver uddannet i sikkerhed på arbejdspladsen, siger Ulrik Spannow.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278