09 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Lovpligtig løn hjælper ikke

Lovpligtig løn hjælper ikke

Torsdag, 07. august, 2008, 00:00:00

Lovpligtig løn hjælper ikkeEn lovfæstet mindsteløn sikrer ikke østarbejderne ordentlige vilkår, mener næstformanden for 3F Transport, Logistik og Byg - Århus, Morten Rasmussen

af Hans Brinkmann
En lovfæstet mindsteløn er den eneste farbare vej til at sikre, at østarbejdere får en ordentlig løn for det arbejde, de udfører i Danmark. Det mener professor dr. jur. Erik Werlauff, Aalborg Universitet.
I et debatindlæg fredag i Berlingske Tidende argumenterer han for, at Folketinget fastsætter en lovpligtig mindsteløn på kroner og øre.
'Der er intet andet effektivt og EU-holdbart middel til beskyttelse mod udnyttelse af den billige udenlandske arbejdskraft end følgende: En klar og entydig lovregel om en mindsteløn angivet i kroner og øre for det arbejde, der udføres på en dansk arbejdsplads', skriver Erik Werlauf.
Han afviser, at en lovbestemt mindsteløn vil tage brødet ud af munden på fagforeningerne.
'Fagforeningerne har andet at tilbyde end en overenskomstmæssig løn af en bestemt størrelse. Desuden vil det i sig selv være et succeskriterium at tilforhandle sig en overenskomstmæssig løn, der ligger over den lovpligtige mindsteløn. Den danske model er god nok, men den kan jo ikke løse det her opståede problem, fordi medlemskab af en fagforening er en frivillig sag, og fordi en udenlandsk overenskomst pr. definition er lige så god som en dansk', skriver Erik Werlauff.

Debatten kommer
Juraprofessoren opfordrer til, at 'droppe de refleksmæssige afværgemekanismer og gå til sagen':
'Dette problem kan kun løses via en lovgivning, og det er ikke en lovgivning med krav til kommuner mv., men med krav til hver enkelt arbejdsgiver med en arbejdsplads i Danmark: Kravet er, at arbejdet skal honoreres med den løn, som den danske lovgivningsmagt til enhver tid betragter som det mindste, man rimeligvis bør tjene på en dansk arbejdsplads', skriver Erik Werlauf.
Næstformanden for 3F Transport, Logistik og Byg - Århus, Morten Rasmussen, er ikke i tvivl om, at med de seneste domme fra EF-domstolen vil vi få en debat om lovgivning om mindsteløn.
- Men det er at stikke sig blår i øjnene, hvis man tror, at en lovbefalet mindsteløn løser problemet. Faren er, at arbejdsgiverne ikke vil betale mere end den lovbefalede mindsteløn - hvorfor skulle han det, siger Morten Rasmussen.
- Erik Werlauf taler om at fagbevægelsen så kan tilforhandle sig en højere løn, men hvorfor skulle arbejdsgiveren så ansætte organiserede, når han kan få uorganiserede til minimumsløn? Det er ingen vej frem, og det løser ikke problemet med underbetaling af østarbejderne, sådan som juraprofessoren forestiller sig, siger han.
- Vi kan ikke lovgive os ud af problemet med udnyttelsen af østarbejderne. Fagbevægelsens kerneopgave er stadig at gå ud og organiserer medlemmer og skaffe overenskomster. Erfaringerne fra de lande, der har lovpligtig mindsteløn, er ikke gode. Der er den lovfæstede mindsteløn så lav, at man skal have flere jobs for at kunne leve af den, siger Morten Rasmussen.

Pres for traktatændring
Men Erik Werlauf foreslår jo lovfæstet mindsteløn, fordi han mener at EU har lukket alle andre døre?
- Det er jeg ikke enig i. Lissabontraktaten er ikke godkendt endnu. Sverige venter til sidst på året med at tage stilling, og både for eksempel svensk LO og den Europæiske Faglige Sammenslutning presser på for at få en protokol, som garanterer konfliktretten. Så der er stadig muligheder for at få ændret traktaten og skrevet ind, at spørgsmålet om overenskomster og konfliktret er medlemslandenes suveræne afgørelse. Det skal vi fortsætte med at arbejde for, siger Morten Rasmussen.
- Jeg siger ikke det er let at få igennem. Men det er bemærkelsesværdigt at se, hvordan den danske regering bruger EF-domstolen til sine egne politiske formål. Da det handlede om at indskrænke konfliktretten, så accepterede regeringen domstolens afgørelse fuldt ud. Men nu hvor domstolen kommer på tværs af regerings horrible udlændingepolitik, så er det straks domstolen, som er problemet. Det er himmelråbende, siger han.

Artiklen er hentet fra www.eufagligt.dk

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


07. aug. 2008 - 00:00   03. sep. 2012 - 18:39

Indland