Nordsøolien er blevet et guldæg for staten, men ingen ved hvor længe. Nu foreslår politikere og økonomer, at pengene bindes i en fond til fremtidige investeringer
Statens indtægter fra Nordsøen tegner til at blive på knap 50 milliarder kroner i år. Det er dobbelt så meget, som Finansministeriet regnede med for et halvt år siden.
Nu foreslår Arbejderbevægelsens Erhvervsråd, at statens ekstra gevinst havner i en oliefond. De skal bruges til engangsinvesteringer til gavn for kommende generationer.
- De høje oliepriser er godt nyt for statskassen og for miljøet, men ingen ved hvor længe det varer ved. Derfor skal pengene investeres i renere teknologi, grøn trafik og uddannelse, siger økonom Martin Madsen, Arbejderbevægelsens Erhvervsråd, til Arbejderen.
En oliefond bør støtte for eksempel det skrantende hjemmemarked for vindmøller, få jernbanernes nedslidte skinner og signalanlæg op at stå, og få alle unge i gang med en uddannelse.
- De ekstra indtægter fra Nordsøolien stammer fra en ressource, der bliver tømt på et tidspunkt. Hvorfor skal de bruges af vor generation til at øge privatforbruget gennem skattelettelser? De bør tilfalde fremtidige generationer.
Socialdemokratiets energiordfører, Mette Gierskov er helt enig med Martin Madsen i, at de ekstra oliepenge skal investeres i fremtiden.
- Vi får så mange penge i disse år fra Nordsøolien, men vi ved også, at de en gang i fremtiden vil forsvinde. Derfor må vi investere i fremtiden, siger hun til Arbejderen.
Mette Gierskov ser gerne, at pengene går til udbyggelse af den kollektive trafik, samt til udvikling af alternative energiformer.
- Pointen er, at der er nogle penge, som vi meget gerne vil bruge helt konkret til at sikre os et energirigtigt klima og nye arbejdspladser.
I oliebranchens Energi- og Olieforum har direktør Peter Stigsgaard på et tidspunkt gjort sig nogenlunde de samme tanker.
- Vi skal tænke på fremtiden i disse år, hvor staten har meget store olieindtægter. Som alle andre økonomier må den sætte tæring efter næring, siger direktør Peter Stigsgaard til Arbejderen.
Han synes det er fornuftigt at forebygge de problemer, der opstår, når Danmark ikke længere har indtægter fra Nordsøen.
Han foreslår, at staten alternativt kan bruge pengene til at nedbringe statsgælden.
- Det kommer ud på et, om pengene bliver sat i en fond, eller bliver brugt til at fjerne en fremtidig udgift, siger han.
- Samfundet bør sikre sig, at den omstillingsproces, der på sigt er nødvendig, når vi skal reducere forbruget af olie, kul og gas, får et forløb, der undgår panikhandlinger.
Allerede i 2006 foreslog regeringens økonomiske rådgivere, Det Økonomiske Råd, at samle oliepengene op i en særlig oliefond.
Det har ikke været muligt at få en kommentar til forslaget om at øremærke de danske oliepenge fra Venstres energipolitiske ordfører Lars Chr. Lilleholt.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278