En kortere dagpenge-periode er blandt de indgreb, der er i spil i den arbejdsmarkedsreform, regeringen vil lægge på bordet allerede i efteråret. S spiller med
Alt er i spil i den arbejdsmarkedsreform, som regeringens vil fremlægge allerede til efteråret - et år tidligere end forventet. Herunder også de såkaldte vismænds forslag om at korte dagpengeperioden ned fra fire til to et halvt år.
Det bekendtgjorde statsminister Anders Fogh Rasmussen fredag, som optakt til de trepartsdrøftelser om behovet for arbejdskraft, som statsministeren har inviteret arbejdsmarkedets parter til.
DA-direktør Henrik Bach Mortensen hilser Foghs signaler velkommen. Han vurderer, at det private erhvervsliv over de næste syv år, vil komme til at mangle mindst 200.000 ansatte.
- Alle emner, der kan bidrage til at få flere til at arbejde, bør der være åbenhed over for. Det gælder for eksempel førtidspension, dagpengesystemet, sygefravær, udenlandsk arbejdskraft, beskæftigelsessystemet, integration af indvandrere, pension og tilbagetrækning, siger Henrik Bach Mortensen.
Socialdemokraternes arbejdsmarkedsordfører Thomas Adelskov er også parat til at se på dagpengeperiodens længde. Han har trukket et gammelt forslag fra Akademikernes Centralorganisation, AC, frem igen:
Det skal være muligt at vælge en højere dagpengesats, mod at dagpengeperioden forkortes. Han afviser dog en generel nedsættelse af dagpengeperioden.
Sine Sunesen, formand for AC, er naturligt nok helt på bølgelængde med S-udspillet.
- Det hilser vi meget velkommen. De lave satser rammer jo ikke kun os, men en meget stor gruppe. Og det er helt klart til skade for hele a-kassesystemet. Det er jo heller ikke kun vores idé. Jeg har da også hørt Harald Børsting tale varmt for højere dagpenge-satser, siger Sine Sunesen til Arbejderen.
At højere satser også betyder kortere dagpengeperiode, eller at de efter få måneder skal aftrappes til langt lavere satser, er Sine Sunesen ikke i tvivl om.
- Det vil enhver med lidt realitetssans kunne sige sig selv. Det tror jeg også Harald Børsting er klar over.
LO`s næstformand Lizette Risgaard vil ikke udelukke, at det kan være en idé at indføre to modeller, som Socialdemokraterne foreslår.
- Men det er vi nødt til først at diskutere med vores forbund og hinanden, understreger Lizette Risgaard.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278