Fagbevægelsen må droppe automatreaktionen mod lovbestemt mindsteløn og tage en seriøs debat om ideen, mener Ole Pedersen, formand for 3F Nordsjælland
En lovbestemt mindsteløn er det eneste effektive og EU-holdbare middel mod udnyttelse af den billige udenlandske arbejdskraft. Det mener professor i selskabsret, Erik Werlauff fra Aalborg Universitet.
Han opfordrede for nylig såvel politikere som fagbevægelse til at droppe 'de refleksmæssige afværgemekanismer' og komme til sagen.
Ole Pedersen, formand for 3F Nordsjælland, er parat til at tage handsken op.
- Vi har hidtil været meget faste i kødet med, at en mindstelønslov er en farlig glidebane. Men når det nu er slut med østaftalen om ti måneder, og det vælter ind med folk fra andre lande, så synes jeg nok, at vi må overveje de muligheder, vi har for ikke at drukne i EU-havet, siger Ole Pedersen til Arbejderen.
- Jeg siger ikke, at en lovbestemt mindsteløn er løsning en. Men ideen bør i det mindste indgå i vores overvejelser over, hvordan vi kan bevare nogenlunde rimelige forhold på vores arbejdsmarked.
- Vores problem er, at vi har svært ved at håndhæve de danske overenskomster når EU giver et polsk firma ret til at komme herop og lade deres ansatte arbejde på polske overenskomster, understreger Ole Pedersen.
Langtfra alle er dog enige i at en lovpligtig mindsteløn skulle være vejen frem. Som beskrevet i Arbejderen torsdag i sidste uge advarer Morten Rasmussen, næstformand for 3F Transport, Logistik og Byg i Århus, kraftigt imod tanken.
- Faren er, at arbejdsgiverne ikke vil betale mere end den lovbefalede mindsteløn - hvorfor skulle han det, siger Morten Rasmussen
Han peger på, at Lissabon-traktaten ikke er vedtaget endnu.
- Der er stadig muligheder for at få ændret traktaten og skrevet ind, at spørgsmålet om overenskomster og konfliktret er medlemslandenes suveræne afgørelse, siger Morten Rasmussen
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278