Fødevareministeren er klar til at godkende, at der kommer klonet kød i kølediskene, hvis bare det er fremstillet etisk korrekt
Regeringen er klar til at lade kød fra klonede dyr havne i supermarkedernes kølediske, hvis blot der indgår 'etiske overvejelser' i forbindelse med EU`s godkendelse af varen.
Det svarer fødevareminister Eva Kjer Hansen på et spørgsmål fra Enhedslistens fødevareordfører Per Clausen. Han har to gange spurgt, om regeringen vil arbejde for, at EU ikke godkender kød eller andre fødevarer fra klonede dyr.
Første gang var, da EU`s eksperter vurderede, at kød og mælk fra klonede dyr ikke er farligt. Dermed kan klonede fødevarer optages på EU`s liste over novel food. Det er mad, der er skabt eller ændret af mennesker udenfor naturen, for eksempel genmodificeret majs.
Fødevareministeren svar var, at hvis blot EU`s novel food-forordning blev udvidet med kravet om en etisk vurdering, så kunne kød fra klonede dyr optages på listen over godkendte fødevarer.
Det svar undrede Per Clausen, fordi det går stik imod Dyreetisk Råds retningslinjer. Ifølge dem kan kloning af dyr kun være etisk forsvarligt, hvis det bruges i forskning og giver væsentlig ny viden, især på det medicinske område.
Så Per Clausen spurgte ministeren, om det kunne være rigtigt. Svaret kom i sidste uge.
- Der er ikke meget nyt i det svar, siger han til Arbejderen.
Ifølge ministerens svar er der 'en række dyresundheds- og dyrevelfærdsmæssige problemer ved anvendelse af kloning.' Det gælder flere aborter, længere drægtighed, større fødselsvægt og øget fødselsdødelighed.
- Det ser ud som om ministeren mener, at hvis man bare løser de problemer, så er det i orden, at EU godkender salg af kød og mælk fra klonede dyr, siger han til Arbejderen.
Han vil nu rejse sagen i Folketingets Europaudvalg og Fødevareudvalg.
Fødevareministeren skal heller ikke forvente støtte fra landbrugskredse. Ifølge brancheorganisationen Danish Meat Associations direktør Christina Hvid er der ingen interesse for at bruge kloning til fødevareproduktion.
- Vi er imod salg af kød fra klonede dyr til forbrugerne, fordi det vil stoppe det årelange forædlingsarbejde i avlen, som vi hele tiden laver for at skabe kvalitetsprodukter, siger hun til Arbejderen.
- At klone et dyr er som at tage en kopi, og det kommer man ikke videre med.
Heller ikke gårdejer Karsten Vig Nielsen, den ene af to repræsentanter for landbruget i Dyreetisk Råd, ser nogen fordel ved salg af kød fra klonede dyr.
- Jeg er ikke imod kloning af dyr, men det skal være til helt andre formål end fødevareproduktion, siger han til Arbejderen. Som eksempel nævner han brug af dyreforsøgsarbejde til fordel for sygdomsbehandling af mennesker.
Det var i går ikke muligt at få en kommentar fra fødevareordførerne fra V og K.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278