Sygehusvæsnet skal skæres med 2,4 milliarder kroner i næste års budget, som regionerne tager fat på at behandle i denne uge
Mandag afleverede 14.574 borgere fra Djurs deres underskrift til Region Midtjylland for at bevare den lokale udrykningslæge.
Den akutte lægebil er et af de midtjyske sundhedstilbud, der er i farezonen, når regionen skal spare mere end en milliard kroner til næste år.
- Vi snakker besparelser i syv til ni procents klassen, og vi er enige om i regionsrådet, at vi ikke kan byde de ansatte at løbe hurtigere. Så er vi nødt til at sætte tempoet ned, og resultatet er, at ventelisterne vil stige, siger regionsrådsmedlem Henrik Qvist fra Enhedslisten til Arbejderen.
Flere sygehusafdelinger risikerer lukning.
- Sådan må det være, når vi står over for en besparelse, der er den største og mest omfattende i min tid som leder, siger Steen Friberg til Horsens Folkeblad.
Han har siden 1981 været overlæge på Regionshospitalet Horsens, som skal spare 31 millioner på budgettet resten af i år og næste år.
Region Midtjylland står overfor de største sparekrav, når forhandlingerne om næste års budget i disse dage går i gang i landets fem regioner, men ingen landsdele går ram forbi.
I Region Hovedstaden, hvor der mangler 195 millioner kroner, melder administrationen, at det også her bliver umuligt at overholde regeringens løfter om kortere ventetidsgaranti.
I alt er der lagt op til besparelser på 1,6 milliarder kroner på regionernes sundhedsvæsen.
- Økonomiaftalen med regeringen er for stram i forhold til den høje aktivitet på sundhedsområdet vi har haft, siger regionsrådsformand i Region Midtjylland og formand for Danske Regioner, Bent Hansen (S), til Arbejderen.
Ud over de besparelser, der følger af den stramme økonomiaftale med regeringen, skal regionerne også hvert eneste år effektivisere to procent på sundhedsområdet.
Det svarer til 800 millioner årligt fordelt på hele landet.
Samlet skal hele landets sundhedsvæsen altså i år skære 2,4 milliarder kroner.
Milliardbesparelsen får Henrik Qvist til at opfordre Danske Regioner til at kræve økonomiaftalen med regeringen genforhandlet.
- Det tror jeg kun vi vil miste troværdighed på. Budgettet må blive det muliges kunst, sålænge sammensætningen i Folketinget er som den er, siger Bent Hansen.
Regionernes budgetter bliver i denne uge fremlagt i de regionale forretningsudvalg, og skal så igennem første og andenbehandling i regionsrådene inden de vedtages endeligt senest 1. oktober.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278