11 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Stærke børn flygter fra folkeskolen

Stærke børn flygter fra folkeskolen

Fredag, 15. august, 2008, 00:00:00

Flere højtuddannede end lavtuddannede forældre trækker deres børn ud af folkeskolen, når ressourcerne bliver knappe

11 nye friskoler slog dørene op i denne uge, hvor landets skolebørn indfandt sig i klasserne efter sommerferien.
Ny forskning viser, at det især er de højtuddannede forældre, der trækker deres børn ud af folkeskoler med få ressourcer og et højt antal tosprogede elever.
- Der sker en polarisering. Ikke bare mellem indfødte og tosprogede elever i den danske folkeskole, men også mellem højtuddannede og lavtuddannede danskeres børn. Det kan ikke være godt for den sammenhængskraft, som politikerne ofte fremhæver som et vigtigt mål for vores samfund, siger økonom Beatrice Schindler Rangvid fra Anvendt KommunalForskning (AKF) til djøf.dk.
Hun har undersøgt forældrenes skolevalg i København, hvor mange folkeskoler har over 50 procent tosprogede elever.
Forskningen viser, at når de tosprogede børn udgør over halvdelen af skolens elever, trækker 76 procent af de højtuddannede forældre deres børn ud af skolen til fordel for en privatskole eller en anden folkeskole. Til sammenligning flytter kun 62 procent af de lavtuddannede forældre deres børn.
Forskellen er endnu større, når syv ud af ti elever er tosprogede. Så flytter hele 93 procent af de højtuddannedes børn, mens 73 procent af lavtuddannede gør det samme.
- Det sker primært af bekymring for, at børnene får en dårligere uddannelse. Om bekymringen skyldes, at de tosprogede børn har en anden etnicitet, eller at de typisk kommer fra hjem med ringe uddannelsesmæssige forudsætninger, kan jeg ikke sige. Men det hører med til det samlede billede, at også de ressourcestærke indvandrerforældre begynder at trække deres børn ud af den lokale folkeskole, hvis andelen af indvandrerelever bliver for høj, forklarer Beatrice Schindler Rangvid.
Hun mener, at det en politisk beslutning der afgør, om udviklingen skal fortsætte.
- Det eneste, der kan bremse tilgangen af nye privatskoler de kommende år, er, at politikerne i storbyerne sørger for at fordele de svage og stærke elever ligeligt mellem folkeskolerne. Så længe det sociale hul liver større og større, vil stærke børn søge væk derfra, siger Beatrice Schindler Rangvid til Fyens Stiftstidende.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


15. aug. 2008 - 00:00   03. sep. 2012 - 18:39

Indland