Stagnation og tilbagegang for socialt udsatte har fulgt strukturreformen, konkluderer Rådet for Socialt Udsatte
Det er blevet sværere at være misbruger, hjemløs og fattig i Danmark. Stik imod regeringens løfter har strukturreformen ført til ringere vilkår for de socialt udsatte.
Det fremgår, når Rådet for Socialt Udsatte i dag offentliggør sin årsrapport på værestedet Mændenes Hjem i København.
- Vi troede, at strukturreformen ville føre til bedre vilkår for de udsatte, sådan som regeringen lovede. Men hvor der før reformen var en jævn årlig vækst på udsatteområdet i både kommuner og amter, ser vi nu stagnation eller endog tilbagegang, efter at kommunerne overtog amternes opgaver på området, siger rådets formand, Preben Brandt, til Arbejderen.
Rådet for Socialt Udsatte har talt med socialchefer og og set på budgetter i 24 repræsentative kommuner. I 21 af kommunerne siger socialcheferne, at indsatsen ikke er blevet forbedret. Ser man på økonomien har tre af kommunerne haft en direkte tilbagegang, mens mange andre melder om status quo. Kommunerne har til sammenligning oplevet en gennemsnitlig vækst på handicapområdet på 0,4 procent.
Årsrapporten konkluderer på den baggrund, at kommunerne har fået sværere ved at magte opgaverne på udsatteområdet, især omkring alkohol og brugerinddragelse.
- Selvom flere kommuner har fået tildelt nogle midler til de nye opgaver, er der ingen vækst på området. Det kunne tyde på, at midlerne bliver brugt til at lappe andetsteds på de stramme budgetter, mener Preben Brandt.
I Københavns Kommune kan socialborgmester Mikkel Warming (Ø) snildt genkende rådets konklusioner.
- Behovet vokser og budgetterne følger ikke med, det er et problem i hele landet. I kommunerne bliver det et valg mellem at levere dårlige service på udsatteområdet eller skære endnu mere på børnene og de ældre, påpeger han overfor Arbejderen.
Rådet for Socialt Udsatte anbefaler kommunerne at øge fokus på de udsatte ved at vedtage en udsattepolitik og oprette lokale udsatteråd.
Udover reformen sætter rådets årsrapport fokus på de socialt udsattes helbredssituation og beskæftigelse. Samtidig bliver offentliggørelsen startskuddet til en stor undersøgelse af konsekvenserne af at leve på de laveste forsørgelsesydelser.
Det var i går ikke muligt at få en kommentar fra regeringspartierne til Rådet for Socialt Udsattes årsrapport.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278