12 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Faglig strid om ligeløn

Faglig strid om ligeløn

Tirsdag, 19. august, 2008, 00:00:00

Når LO, FTF og AC aflægger besøg i Finansministeriet i dag og i morgen, er de ikke umiddelbart enige om, hvordan næste skridt i ligelønskampen skal trædes

I dag og i morgen møder repræsentanter fra LO, FTF og AC op i Finansministeriet.
Her vil de tre faglige hovedorganisationer præsentere hver sit bud på, hvordan man kommer videre med ligelønsproblemet, som forårets overenskomstforhandlinger var med til at skabe fornyet blæst om.
Ganske vist støtter de faglige organisationer ideen om at nedsætte en ligeløns- eller lønkommission, men når det kommer til spørgsmålet om, hvad en eventuel kommission skal undersøge, og hvem der skal sidde i den, så hører enigheden op.
- FTF ser helst, at der bliver nedsat en bred lønkommission, der koncentrerer sig om at kigge på lønningerne på det offentlige arbejdsmarked, siger Bente Sorgenfrey, formand for FTF til Arbejderen.
Kommissionen skal efter FTF`s opfattelse bestå af arbejdsmarkedets parter og repræsentanter fra blandt andet overenskomstfællesskaberne KTO og Sundhedskartellet for at give 'fagbevægelsen ejerskab af projektet'. Endelig mener FTF, at også uddannelsernes betydning for løndannelsen skal kulegraves.
De faglige organisationer i LO pudser deres udspil til Finansministeren af på et daglig ledelsesmøde her til morgen.
- Umiddelbart er LO-organisationerne dog enige om, at en ligelønskommission skal kigge på lønforskellene både på offentlige og det private arbejdsmarked. Der ligger en historisk mulighed for at gøre op med lønforskellene på hele arbejdsmarkedet i kølvandet på forårets overenskomstkamp. Når det er sagt, ønsker LO at holde fokus på køn og uligeløn. Det vil blot skabe forvirring at tage andre parametre som uddannelse med, siger Jane Korczak, næstformand i 3F, der er det største LO-forbund.
Modsat FTF, mener LO, at kommissionen skal bestå af uvildige eksperter.
- Eksperterne skulle gerne bidrage med opdateret viden til den, vi allerede har om uligeløn. Det er vigtigt, at lønkommissionen ikke bliver en forlængelse af overenskomstforhandlingerne, hvor hver enkelt forbund medbringer sine egne medlemsinteresser, siger Korczak til Arbejderen.
Hun afviser imidlertid ikke en følgegruppe bestående af repræsentanter fra de faglige organsisationer.
HK Danmarks formand Kim Simonsen er sikker på, at sagen nok skal lande til alles tilfredshed. HK er det næststørste forbund i LO.
- Jeg betragter nedsættelsen af en ligelønskommission som en historisk mulighed for at gøre regeringen mere ansvarlige for at løse problemet med uligeløn på det danske arbejdsmarked, siger formanden til Arbejderen.
Finansministeren skal senere have en snak med arbejdsgiverne om deres holdning til en ligelønskommission.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


19. aug. 2008 - 00:00   03. sep. 2012 - 18:39

Indland