Et flertal i København vil sprænge regeringens anlægsloft for at kunne overholde loven om pasningsgaranti
I dag mangler 1000 københavnske børn plads på en daginstitution. Regeringens anlægsloft forhindrer kommunen i at bygge de 11 nye institutioner, der skal til, og det får nu et flertal i Borgerrepræsentationen til at varsle, at de vil sprænge loftet.
- Vi er nødt til at bygge de skoler og institutioner for at kunne leve op vores lovmæssige forpligtelser om pasningsgaranti. Derfor har vi en aftale med Socialdemokraterne og Radikale om at fastholde vores planlagte anlægsinvesteringer, siger medlem af Borgerrepræsentationen for SF, Frank Hedegaard, til Arbejderen.
I den aftale om næste års budget, som Kommunernes Landsforening (KL) har indgået med regeringen, betyder det såkaldte anlægsloft, at der er grænser for, hvor meget kommunerne må bruge af deres egen kapital til investeringer og byggeri.
- Selvom vi har de 3,9 milliarder kroner, der skal til, giver aftalen os kun lov at bruge 1,5 milliarder, påpeger Frank Hedegaard.
I går udtale Socialdemokraternes Anne Vang til Politiken, at hun ikke kender noget til en fast aftale om at bryde anlægsloftet. Det har ikke været muligt for Arbejderen at få en kommentar fra Socialdemokraterne i København, men Frank Hedegaard forventede ved avisens deadline i går, at budgetmødet i går aftes ville ende med et brud på loftet.
Det får formand for Kommunernes Landsforening, Erik Fabrin (V), til at frygte for kommunernes selvstyre.
- Jeg vil gerne opfordre til, at alle kommuner gør deres yderste for at overholde aftalen med regeringen, siger han til Arbejderen.
Københavns overborgmester Ritt Bjerregaard (S) og byrådsmedlem Jane Findahl (SF) fra Fredericia var de eneste i KL`s bestyrelse, der stemte nej til budgetaftalen med regeringen i juni.
Når Fredericias byråd i dag bliver præsenteret for førsteudkastet til deres budget, forventer hun, at de vil få lige så svært ved at få tallene til at gå op som hovedstaden.
- Ligesom København har vi fået kolossalt mange flere børn, der skal passes, så vi står i det samme dilemma, siger hun til Arbejderen.
Jane Findahl forudser, at mange andre kommuner i landet vil stå med det samme problem, efterhånden som de første budgetmøder bliver holdt i disse uger.
Derfor overvejer hun at opfordre til at kræve aftalen med regeringen genforhandlet, når KL`s bestyrelse mødes fredag.
Erik Fabrin vil ikke kommentere mulighederne for at kræve genforhandling, før det er drøftet i bestyrelsen.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278