13 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Ikke flertal for social protokol

Ikke flertal for social protokol

Onsdag, 20. august, 2008, 00:00:00

Det er at blande sig i interne irske forhold at støtte EU`s LO-sammenslutnings krav om en ¤¤social protokol¤¤ i EU-traktaterne, mener Socialdemokratiets EU-ordfører

Det irske nej til Lissabon-forfatningen betyder ikke, at Lissabon-traktaten er faldet. Det er noget, den irske regering afgør. Og derfor vil det være at blande sig i interne irske forhold, hvis de danske socialdemokrater støtter EU`s LO-sammenslutning EFS` krav om en 'social protokol' til sikring af konfliktretten.
Det siger Socialdemokraternes EU-ordfører Kim Mortensen til Arbejderen.
- Situationen har ikke ændret sig. Vi mener stadig, at det vil være at blande sig i den interne diskussion i Irland, hvis Danmark fører sig frem med et krav om, at der skal indføjes en social protokol. Det mente vi før den irske folkeafstemning, og det mener vi nu, siger Kim Mortensen til Arbejderen.
Med Socialdemokraternes stemmer ville der ellers være flertal for en støtte til EFS-forslaget i det danske Folketing. Enhedslisten og Dansk Folkeparti bakker nemlig op om kravet.
- Det er ikke fordi, vi er enige i alle aspekter af EFS`s forslag. Men det tæller i høj grad til fordel for forslaget, at de europæiske LO`er øjensynligt bakker op om forslaget. Det øger chancen for at få det igennem, siger Per Clausen, Enhedslistens EU-ordfører.

S: Problemet er løst
Kim Mortensen mener i øvrigt, at problemet nu er klaret for Danmarks vedkommende., med det forslag til tilføjelse til udstationeringsloven, som ligger i det såkaldte Christiansen-udvalgets udredning om de seneste EU-dommes konsekvenser for den danske konfliktret. Tilføjelsen betyder, at fagforeningerne fremover vil kunne konflikte for en overenskomst med en udenlandsk arbejdsgiver men kun på 'visse betingelser'
- Det vil sikre Danmark mod EU-indblanding i konfliktretten i en overskuelig fremtid. Her har arbejdsmarkedets parter været inde over, så det må siges at være en holdbar løsning, mener Kim Mortensen.
LO-formand Harald Børsting har udtalt, at tilføjelsen til udstationeringsloven kun løser problemet på 'den korte bane', og at der på 'den lange bane' er brug for en løsning for at sikre, at EF-domstolen ikke fortsat kan blande sig i konfliktretten. Det får dog ikke Kim Mortensen til at spille bolden over på den lange bane.
- Vi har jo LO-formandens ord for, at problemet er løst for nuværende, siger Kim Mortensen.

DF: Det nytter nok ikke
Dansk Folkepartis arbejdsmarkedsordfører Bent Bøgsted tror ikke på, at lovændringen nytter noget som helst.
- Det kan godt være, at man kan iværksætte en konflikt efter de danske regler. Men så vil det bare ryge ned til EF-domstolen, og her vil Danmark sandsynligvis tabe. Jeg tror, at EF-domstolen vil tage mere hensyn til arbejdskraftens frie bevægelighed og den frie etableringsret, siger Bent Bøgsted til Arbejderen.
- Jeg så jo gerne, at EU ikke havde hånd- og halsret over det danske arbejdsmarked, og at vi selv kunne fastsætte vores regler. Og en protokol som den, EFS har foreslået, kan muligvis dæmme op for EU-indblandingen. Det er da en mulighed, som skal forsøges, siger Bent Bøgsted.
Han har dog ikke de store forhåbninger til, at en sådan protokol kan komme igennem EU-systemet.
- Det kan godt være, at den europæiske fagbevægelse bakker op om en sådan protokol, og at der er mange socialdemokrater, der også gør det. Men jeg tror, at flertallet i EU alligevel vil sige nej, og stå fast på, at der ikke må være noget, der står i vejen for EU`s indre marked, spår Bent Bøgsted.

SF`s Ole Sohn: Piskende nødvendigt
SF stemte både for dansk tilslutning til Lissabon-forfatningen og imod et forslag om at gøre tilslutningen afhængig af en protokol, som sikrer mod EU-indblanding i konfliktretten. Det skete med samme begrundelse som Socialdemokraternes nej til en sådan protokol: At det ville være at 'tage Lissabon-traktaten som gidsel' at kæde de to ting sammen.
I modsætning til Socialdemokraterne meldte SF`s Ole Sohn dog ud lige efter folketingsflertallets ja til Lissabon-traktaten, at det nu var 'piskende nødvendigt' hurtigst muligt at få sikret aftale- og konfliktretten - og at der derfor var brug for en social protokol i tillæg til EU-traktaterne.
Arbejderen prøvede forgæves i går at få partiets EU-ordfører Anne Grete Holmsgaard i tale, for at få bekræftet, at det er et samlet SF, der står bag opfattelsen af, at en sådan social protokol er 'piskende nødvendig'.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


20. aug. 2008 - 00:00   03. sep. 2012 - 18:39

Indland