Minister giver kommuner dispensation fra anlægsloftet på stribe, fordi de ikke kan overholde loven, hvis loftet skal overholdes
Regeringens anlægsloft var på dagsordenen, da økonomiudvalget på Bornholm tirsdag mødtes om næste års budget.
Loftet for udgifter til offentlige anlæg og bygninger er nemlig så stramt, at det forhindrer kommunen i at overholde sine lovmæssige forpligtelser.
Det erkender Velfærdsministeriet, som derfor er kommet bornholmerne til undsætning med en delvis dispensation fra anlægsloftet.
- Vi havde ansøgt om dispensation til alle vores anlægsudgifter, men fik kun til de projekter, som er lovpligtige. Det gælder for eksempel byggeriet af et Ø-arkiv, som vi har fået påbud fra Statens arkiver om at lave, siger borgmester Bjarne Kristiansen fra Borgerlisten til Arbejderen.
Anlægsloftet er en samlet ramme, regeringen har udstukket for, hvor mange penge kommunerne må bruge på nybyggeri og renoveringer af for eksempel skolebygninger eller veje. Selvom kommunerne har penge, til de anlæg de har planlagt, betyder loftet, at de ikke må bruge dem.
Bornholm er langt fra den eneste kommune, der har fået problemer med at overholde de lovmæssige forpligtelser efter at loftet blev indført i år.
Siden kommunerne begyndte at lægge budgetter efter sommerferien, har 44 kommuner søgt Velfærdsministeriet om dispensation. De 20 af dem har fået hel eller delvis dispensation, mens seks har fået afslag, og 18 endnu ikke er behandlede, oplyser ministeriet til Arbejderen.
Der er dermed allerede givet dispensationer for i alt 650 millioner kroner. Samtidig kan der være flere ansøgninger på vej, da ministeriet ikke har sat en frist for indlevering.
- Jeg vil tro, at langt de fleste af landets vækstkommuner har lignende problemer. Det kan eksempelvis gælde pasningsgarantien eller undervisningspligten. Når kommunerne er i vækst, er der flere børn, men anlægsloftet forhindrer dem i at bygge de nødvendige institutioner, siger formand for børneudvalget i Kommunernes Landsforening, Henrik Larsen (R), til Arbejderen.
Arbejderen ville gerne have spurgt velfærdsministeren om hendes holdning til at anlægsloftet tvinger kommunerne til at bryde loven, hvis ikke hun kommer dem til undsætning. Karen Jespersen ønsker imidlertid ikke at gå ind i denne debat.
Derfor vil Enhedslistens kommunalordfører, Line Barfod, i dag rejse spørgsmålet i Folketinget.
- Det er et frygtelig bureaukratisk og udemokratisk, at kommunerne nu skal til at ansøge Velfærdsministeriet om lov til at bruge de penge, de allerede har, for at undgå at komme til at bryde loven. Jeg kan ikke se det som andet end et led i regeringens plan om at underminere hele det demokratiske system i Danmark, siger Line Barfod til Arbejderen.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278