13 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

42 kommuner har søgt nødpulje i Velfærdsministeriet

42 kommuner har søgt nødpulje i Velfærdsministeriet

Lørdag, 23. august, 2008, 00:00:00

Næsten halvdelen af landets kommuner har søgt nødpulje i Velfærds-ministeriet, fordi de ikke må hæve skatten, så den svarer til udgifterne

Det var med hatten i hånden, at borgmester Vilfred Friborg Hansen (S) onsdag tog turen fra Syddjurs kommune til Velfærdsministeriet på Christiansborg.
- Vi kan ikke få økonomien til at hænge sammen uden at måtte sætte skatten op. Derfor har vi søgt midler fra Velfærdsministeriets pulje til 'særligt vanskeligt stillede kommuner', som det hedder, siger Vilfred Friborg Hansen til Arbejderen.
Syddjurs Kommune er langt fra den eneste kommune, der har problemer med økonomien. Siden Velfærdsministeriet i juli gav kommunerne besked om, hvad de ville få i ordinært bloktilskud, har 42 kommuner søgt den samme pulje som Vilfred Friborg Hansen.
Det er en pulje på 340 millioner kroner, som ministeriet har afsat til de kommuner, som blandt andet er ramt af uforudsete sociale udgifter.
- Der er opgaver, kommunerne ikke altid kan forudse, som de simpelt hen skal løse, fordi det er omfattet af lovgivningen. Det gælder for eksempel anbringelser af børn eller udgifter til kontanthjælp. Når der ikke er penge til opgaverne i kommunekassen, og kommunerne samtidig ikke må sætte skatten op, er de nødt til at søge puljen, forklarer Jens Bjørn Christiansen, leder af økonomisk sekretariat i Kommunernes Landsforening, til Arbejderen.
Mange af de kommuner, der blev sammenlagt af flere små kommuner ved strukturreformen forrige år, har ekstra store problemer med balancen mellem indtægter og udgifter.
Da regeringen efter reformen fastfrøs skatteprocenten i kommunerne, blev den nemlig sat efter et vægtet gennemsnit af de oprindelige kommuner. Flere kommuner er derfor fanget på et lavere skatteniveau, end budgetterne kan bære.
- Nogle af de fire kommuner, der blev lagt sammen til den nye Syddjurs Kommune, havde en kunstigt lav skatteprocent. Skattestoppet blev indført, og så klappede fælden. Samtidig bragte ingen af de gamle kommuner en kassebeholdning, vi kan tære på, med sig ind i den nye kommune. Derfor går udgifter og indtægter ikke op, fortæller Vilfred Friborg Hansen.
Hvis ikke Velfærdsministeriet imødekommer nødråbet fra Syddjurs, risikerer kommunen at blive sat under administration.
Ministeriet har ikke kunnet oplyse, hvor mange penge, kommunerne samlet har ansøgt puljen for. Men i Kommunernes Landsforening tvivler man på, at puljens 340 millioner kroner vil kunne dække efterspørgslen.
KL har endnu ikke noget samlet overblik over, hvor store kommunernes budgetproblemer er, fordi kommunerne ikke har kunnet nå at færdiggøre deres beregninger til i går som planlagt.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


23. aug. 2008 - 00:00   03. sep. 2012 - 18:39

Indland