iFOA`s næstformand, afviser at gøre trepartsforhandlingerne til en byttehandel, hvor fagbevægelsen handler sig til højere dagpenge for en kortere periode
af Hans Brinkmann
Diskussionen op til trepartsforhandlingerne sidst i august er endt i en diskussion om at skære i dagpengeperioden.
- Men det er en helt forrykt diskussion, der er ikke brug for at forkorte dagpengeperioden, det vil blot udhule dagpengesystemet, så flere vil forlade det. I stedet er der brug for at se på, hvordan en tidlig indsats og målrettet uddannelse, kan skaffe de ledige i ordinære job, siger Mona Striib næstformand i FOA.
Hun mener det er uklogt, når både Akademikernes Centralorganisation (AC) og ingeniørforeningen melder ud, at de er klar til at acceptere en kortere dagpengeperiode mod en klækkelig forhøjelse af dagpengene.
- Det er uklogt at gå ind i sådan en byttehandel. I en situation med meget lav ledighed har vi råd til at se på, hvordan vi kan nytænke hele dagpengesystemet. Jeg er helt enig i, at der er brug for en højere dækningsgrad, men trepartsforhandlingerne skal ikke bruges til den slags byttehandler, siger hun.
Brug for visioner
I stedet mener hun, at trepartsforhandlingerne har brug for visioner og nytænkning.
- Der er brug for fornyelse af dagpengesystemet, så det kan fungere, uanset om der er lav- eller højkonjunktur, siger hun.
Hovedtemaet for såvel arbejdsmarkedskommissionen som for de lynindkaldte trepartsforhandlinger er at øge udbuddet af arbejdskraft.
- Når det handler om manglen på arbejdskraft, så er der brug for helt andre ting end at skære i dagpengeperioden. Hvis man gør tingene rigtigt, så er der ingen ledige. Grænsen på fire år i dag er et sikkerhedsnet for dem, som har den svageste tilknytning til arbejdsmarkedet, siger Mona Striib.
Mange sanktioner
Hun undrer sig over, at en debat, der skulle handle om at øge arbejdsudbuddet, er kommet til at handle om at forkorte dagpengeperioden. Det Økonomiske Råd har i sin forårsrapport beregnet, at en afkortning til to et halvt års dagpenge kan skaffe 5.000 flere i arbejde.
- Det er en underlig sammenstilling, hvis de 5000 job var der, så gik de mennesker ikke ledige. Der er tvungen jobsøgning, rådighedsvurderinger og sanktioner nok i systemet i dag, det er ikke det, der er brug for at øge. Folk putter sig ikke fire år på dagpenge, den mulighed eksisterer slet ikke, siger hun.
- Vi er åbne for at kigge på dagpengesystemet, men vi vil ikke bytte højere dækning med en kortere periode, det vil kun skubbe endnu flere over i kontanthjælpskassen, vi skal den modsatte vej, siger Mona Striib.
Artiklen er hentet fra Fagligt Ansvars hjemmeside.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278