13 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Finansloven 2009: Løkkes tal holder ikke

Finansloven 2009: Løkkes tal holder ikke

Onsdag, 27. august, 2008, 00:00:00

Økonomer tilbageviser finansministerens påstand om, at regeringens skattereform og genindførelsen af tvangsindbetalingerne til SP-ordningen sikrer en finanslov i social balance

Finansminister Lars Løkke Rasmussen holdt sig ikke til sandheden, da han i går under præsentationen af regeringens finanslovsforslag hævdede, at med finanslovsforslaget vil vi alle få flere penge mellem hænderne i 2009.
- Den holder ikke, siger Lars Andersen, økonom og direktør i Arbejderbevægelsens Erhvervsråd.
- Genindførelsen af SP-ordningen på én procent af indkomsten vil slå fuldt igennem hos de lavest lønnede, som ikke har så meget at rutte med, at de har investeret i private pensionsordninger. Det er samtidig den gruppe, der ikke har fået noget ud af regeringens skattelettelser, forklarer Lars Andersen.
- For de rigeste vil der blot være tale om en omlægning. De kan bare indbetale det mindre til deres private pensionsordning. Og samtidig beholde den skattelettelse, som er mange gange større for dem end de lavest lønnede, siger Lars Andersen til Arbejderen.
Ifølge Løkke Rasmussen vil genindførelsen af den Særlige Pensionsopsparing (SP) mere end rigeligt opvejes af de skattelettelser, der ligger i skattereformen.
- For alle indkomstgrupper vil det være sådan, at deres råderum øges, når man ser på den samlede effekt af de skattenedsættelser, der er i 2008 og 2009 som følge af gennemførelsen af skattepakken sidste år, og så genindførelsen af SP-ordningen. Så det er en fuldstændig socialt afbalanceret ordning, der ikke vender den tunge ende nedad, siger finansministeren.
Den udlægning modsiges ikke kun af AE-rådets direktør, men også af Steen Bocian der er cheføkonom i Danske Bank.
- Hvis man tjener mere end 350.000 kroner, så er skattelettelsen lidt større end indbetalingerne til den særlige pensionsopsparing, siger Steen Bocian til dr.dk`s pengemagasin.
Alle, der tjener under de 350.000 kroner om året, kan til gengæld se frem til at miste penge.
- Den gruppe vil have cirka en 100 krone-seddel mindre om måneden, så det er en lille stramning af privatøkonomien, siger Steen Bocian.
I den gruppe befinder blandt andet landets social- og sundhedsassistenter sig med en årsindkomst på cirka 260.000 kroner.
Eftersom prisstigninger ifølge Danske Banks privatøkonom Las Olsen allerede har mere end ædt de lønstigninger, de offentligt ansatte fik ved overenskomstfornyelsen i foråret, vil finansloven føre til en direkte reallønsnedgang for de lavestlønnede til næste år.


Sagt om forslaget til finanslov 2009:
- Først giver regeringen uansvarlige skattelettelser til de bedst stillede, og så tvinger de alle til at spare op, særligt et problem for de laveste indkomster der ikke får glæde af skattelettelserne. Det er jo en omvendt Robin Hood.
Ole Sohn, SF`s finansordfører

- Genindførslen af SP-bidraget har en skæv fordelingsprofil og regeringen lægger op til at fastholde satspuljen, der år for år udhuler indkomsterne for pensionister og arbejdsløse.
Frank Aaen, Enhedslisten

- Hver gang regeringen synes, at der er behov for at stramme dansk økonomi, er det åbenbart investeringer i daginstitutioner, skoler og ældreservice, der må holde for.
Morten Bødskov. Socialdemokraternes finansordfører

- Regeringen lader kun ulandsbistanden stige mikroskopisk til næste år. Det betyder, at regeringen ikke engang lever ikke op til sit eget regerings-grundlag. Og miljøet bliver kun tilgodeset i form af udgifter til FN`s Klimatopmøde til næste år og ikke i form af konkrete aktiviteter.
Morten Helveg Petersen, finansordfører for Radikale Venstre.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


27. aug. 2008 - 00:00   03. sep. 2012 - 18:39

Indland