13 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Ingen grund til chok-indgreb

Ingen grund til chok-indgreb

Torsdag, 28. august, 2008, 00:00:00

Regeringens planer om lynindgreb mod dagpenge- og efterløns-ordningerne savner saglig begrundelse, siger lektor i statskundskab

Arbejdsmarkedskommissionens oplæg til lynindgreb i dagpenge- og efterlønsordningerne er ikke sagligt begrundet. Der er intet i i udsigterne for dansk økonomi og i beskæftigelses-situationen, som kan begrunde, at et indgreb skal hastes igennem nu.
Det siger Christian Albreckt Larsen, lektor i statskundskab ved Aalborg Universitet, til Arbejderen.
- Det er meget svært at se, at der skulle være nogle ting på arbejdsmarkedet, der kan begrunde et indgreb lige her og nu. Den akuthed, der er over det, er svær at forstå. I hvert fald hvis man er økonom. Og det, Arbejdsmarkedskommissionen kan levere nu, er jo noget halvfærdigt noget, som de har haft meget kort tid til at regne på, siger Christian Albreckt Larsen.
Kommissionen lægger op til at forkorte dagpengeperioden drastisk og forhøje efterlønsalderen - begge dele skal gennemføres hurtigt.
Oplægget, som statsministeren har indkaldt arbejdsmarkedets parter til drøftelse om i dag, er et hastværksarbejde lavet på bestilling af Fogh selv. I starten af august sendte statsministeren et brev til Arbejdsmarkedskommissionens formand Jørgen Søndergaard, hvor han bad om forslag til nye initiativer, der kunne skaffe et større udbud af arbejdskraft.
Forslagene skulle ligge klar til trepartsdrøftelser, som regeringen ville indkalde til senere på måneden, fremgår det af brevet, hvor han også bruger den vending, han gik i pressen på: 'I princippet vil alle forslag være i spil'.
Arbejderbevægelsens Erhvervsråd har indenfor de sidste måneder offentliggjort analyser, der viser voksende arbejdsløshed i 2009. Den forudsigelse bekræfter regeringen selv i sin netop udsende økonomiske redegørelse, hvor der regnes med over 30 procent flere arbejdsløse til næste år - en stigning på i alt 15.500 fuldtidsarbejdsløse.
Til sammenligning forventes det, at en kortere dagpengeperiode vil få 3000 ud i det arbejde, der nu bliver mindre af - eller også ud af registeret over dagpengemodtagere. Det sidste forudses i øvrigt også af arbejdsmarkedskommissionen, som derfor også mener, at det gør det nødvendigt 'at tilpasse kontanthjælpsydelserne'.
Det forslag, Socialdemokraterne kom med for et par uger siden, om at kæde en kortere dagpengeperiode sammen med en højere dagpengesats afvises i kommissionens oplæg. Det vil ophæve den 'beskæftigelsesfremmende' effekt, mener Arbejdsmarkedskommissionen.
AE-rådet har også udarbejdet analyser, der viser, at så godt som alle, der fylder 60 år i dag, fortsætter på arbejdsmarkedet medmindre sygdom og nedslidning tvinger dem på efterløn.


Reform skal sikre 2015-plan
Arbejdsmarkedskommissionens opgave er at skaffe ekstra 14 milliarder kroner årligt til statsfinanserne, som skal bruges til at finansiere regeringens 2015-plan. Det oplæg, som arbejdsmarkedets parter bliver præsenteret for i dag, indeholder ikke gennemarbejdede forslag. De kommer først til september. Men kommissionen regner med at skaffe 10 af de 14 milliarder kroner ved lynindgreb i dagpenge- og kontanthjælpssystemerne og 'tilbagetrækningsområdet', først og fremmes efterlønsordningen.
Oplægges kan læses på www.amkom.dk eller downloades nedenfor.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


28. aug. 2008 - 00:00   03. sep. 2012 - 18:35

Indland