13 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Kupforsøg mod velfærdsstaten

Kupforsøg mod velfærdsstaten

Torsdag, 28. august, 2008, 00:00:00

iMed en fem minutter i tolv reform der skærer dybt i dagpengesystemet forsøger regeringen sig med et kup mod velfærdsstaten, mener økonom Henrik Herløv Lund

af Hans Brinkmann
I bogen: 'Dagpenge- og arbejdsmarkedsreform: Forkert timing og fejlagtige virkemidler' skriver du at regeringen har gang i et decideret kup mod velfærdsstaten, det er hårde ord?
- Det er fordi regeringen hele tiden beroligende har sagt, at den fører kontraktpolitik, hvor større reformer skal være kendt inden et valg. Det har man sagt, men her har man udstedt en blankocheck og nedsat en arbejdsmarkedskommission, som skal bidrage til at øge beskæftigelsen. Det kan jo betyde hvad som helst. Og pludselig ser vi en række drastiske forslag, som der overhovedet ikke er varslet, det er et løftebrud i forhold til de beroligende forsikringer. Der er lagt op til at velfærden skal forringes, pludselig er man klar til at skære ind til benet, det vil jeg kalde et kup, siger Henrik Herløv Lund.

Ny strategi
Når en dagpengereform så pludseligt er sat på dagsordenen, så er det udtryk for at regeringen har skiftet strategi, mener han:
- Det er udtryk for en optrapning af det nyliberale reformtempo. Regeringen har skiftet gear, hvor man før gik efter at få sine nyliberale reformer igennem gradvist og så umærkeligt som muligt, så folk ikke nåede at reagere, så er tempoet sat op: Man er klar til dybtgående forringelser af overførselsindkomsterne, udliciteringstempoet er sat op, og på sundhedsområdet har man brugt konflikten til at give det private sundhedsvæsen et ordentligt skub fremad, siger han.
- Og når Arbejdsmarkedskommissionen er færdig med dagpengeområdet, vil den næste år servere en vidtgående reform af fleksjob, førtidspension og sygedagpengeordninger. Sigtet er, at mennesker, der er tilkendt overførselsindkomst på grund af helbredsproblemer, uanset disse helbredsproblemer skal tvinges tilbage på arbejdsmarkedet i langt større omfang. Hvilket på grund af høj ledighed formentlig frem til 2010/11 indtil videre vil være beskæftigelsesmæssigt perspektivløst. Men som virkelig er at trampe på de svage og dermed et dybt asocialt indgreb, som anfægter et helt grundlæggende princip i velfærdsstaten om at tage hånd om de svage.
- Optrapningen i det nyliberale reformtempo er således tydelig og kan føre til en dybtgående drejning og nyliberal reformering af hele vores velfærdsmodel, siger Henrik Herløv Lund.

Fem minutter i tolv
Uanset økonomisk skole så er der ingen der forventer, at en afkortning af dagpengeperioden har andet end marginal effekt på arbejdsudbuddet. Hvorfor er et så lille hjørne overhovedet kommet i fokus op til trepartsforhandlingerne?
- Regeringen udnytter, at arbejdsløsheden ikke er begyndt at stige endnu, og at det stadig ser ud som om der mangler arbejdskraft. Det er en fem minutter i 12 reform, for alle barometre viser at virksomhederne er i fuld gang med at geare ned, siger Henrik Herløv Lund.
- Alle bliver ved med at snakke om manglen på arbejdskraft. Det er rigtigt, at på lang sigt kommer vi til at mangle arbejdskraft, men det er først om fem til seks år. Man er i gang med at vildlede befolkningen, regeringen udnytter behændigt - godt hjulpet af borgerlige økonomer - at folk endnu ikke har set, at den økonomiske situation er ændret, siger han.
Blandt økonomer diskuterer man, om dansk økonomi får en blød eller hård landing. De bløde, og dem hører regeringen i denne sammenhæng til, forventer en stigning i arbejdsløsheden næste år på 15.000 - 20.000.
Henrik Herløv Lund opregner i sin analyse de faktorer, som gør, at han forventer en hård landing, hvor vi allerede sidst i 2009 kan nå op på en stigning i arbejdsløsheden på 50.000 - 60.000.
- Dansk økonomi er allerede under negativ påvirkning af det globale økonomiske nedsving. Men det forstærkes kraftigt af, at boligmarkedet herhjemme udviser nogle af de største prisfald i Europa. Det barberer friværdierne og dermed lysten til og mulighederne for at belåne. Og opsvinget herhjemme har i høj grad været drevet af øget privat forbrug finansieret gennem belåning af friværdierne. Uden boligmekanismen bag det daler forbrugslysten og dermed efterspørgslen. Det private forbrug er allerede begyndt at falde.
- Så krisen udefra vil blive alvorligt forstærket af en indenlandsk afmatning i efterspørgslen og så begynder økonomien at skrue sig nedad i en selvforstærkende spiral. Vi står derfor overfor en hård landing. Dermed vil dagpenge og arbejdsmarkedsstramninger også være elendigt timet. En afkortning af dagpengeperioden vil ingen positiv effekt have overhovedet. Under gunstige vilkår vil højest 3000 komme i arbejde ifølge Det Økonomiske Råd. Men under det nedsving, som er på vej, vil arbejdsløsheden formentlig stige ganske betydeligt, siger Henrik Herløv Lund.
- Derfor forsvinder den lille effekt af at skære i dagpengeperioden totalt. Der sker ikke andet, end at dem der bliver ramt, ryger på kontanthjælp eller helt ud af offentlig forsørgelse. Det har ingen positiv beskæftigelseseffekt, folk bliver bare forarmet, siger han.

Brug for modspil
Henrik Herløv Lund mener, at de nyliberale og borgerlige kræfter får alt for frit spil:
- Tænketanken Cepos får lov at føre sig frem, der er ikke det problem, Cepos ikke får lov til at 'løse' med sit forslag om lavere skat. Det samme gælder Dansk Arbejdsgiverforening og et hav af bankøkonomer. Det Økonomiske Råd er også drejet i nyliberal retning. Men der er ingen, der tager diskussionen med dem og kritisk påviser, at deres udsagn ikke passer, siger han.
Konsekvensen er, at de progressive kræfter bliver banket idemæssigt ned, og løsningen bliver på de borgerlige kræfters præmisser, mener han.
- Fagbevægelsen bliver nødt til at tage debatten og den idémæssige kamp og ikke bøje nakken. Arbejderbevægelsens Erhvervsråd gør en god indsats, men de kan ikke tage den politiske kamp. Fagbevægelsens egne økonomer må på banen og gå til politisk modangreb på de nyliberale, siger Henrik Herløv Lund.
- Der må andre idéer og løsninger på dagsordenen, ellers vil de nyliberale fortsætte med at sætte dagsordenen, og så vil velfærdssamfundet blive revet ned om ørene på os - de er allerede godt i gang, siger Henrik Herløv Lund.

Artikel er hentet fra Fagligt Ansvars hjemmeside.
Den samlede analyse af den forventede dagpenge- og arbejdsmarkedsreform kan læses på www.henrikherloevlund.dk

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


28. aug. 2008 - 00:00   03. sep. 2012 - 18:35

Indland