Fagbevægelsen står sammen om at afvise forringelser af efterløn. Til gengæld erklærer dele af fagtoppen sig åben for at kigge på dagpengesystemet
Dele af fagtoppen er indstillet på at diskutere dagpengenes længde med regeringen.
- Vi er parat til at diskutere dagpengeperiodens længde, for ellers gik vi jo ikke til møde i Statsministeriet, lyder det fra Kim Simonsen, formand for HK Danmark.
I går var en række faglige ledere til det første trepartsmøde om en kommende arbejdsmarkedsreform.
På mødet præsenterede Arbejdsmarkedskommissionen sine bud på, hvad der skal til for at sikre beskæftigelsen i Danmark på kort og lang sigt. Det drejer sig blandt andet om en kortere dagpengeperiode og højere efterlønsalder.
Toppens meldinger
Fagbevægelsen afviser at røre ved efterlønnen, men er tilsyneladende til at snakke med, når det handler om dagpengesystemet.
Poul Erik Skov Christensen, formand for 3F erklærer sig parat til at 'modernisere dagpengesystemet'. Samtidig præciserer han, at 3F ikke ser nogen grund til isoleret at forkorte dagpengeperioden i den nuværende situation.
- Det vil ikke øge arbejdsstyrken, men blot flytte nogle mennesker fra dagpenge til kontanthjælp. Vi vil gerne være med til at diskutere dagpengeperioden, men så er det en forudsætning, at vi også skal snakke om nogle langsigtede perspektiver om et mere bæredygtigt arbejdsmarked, siger han til Fagbladet.dk.
LO-formand, Harald Børsting, indrømmer, at det er et problem, at stadig flere medlemmer vælger a-kassen fra. Han mener dagpengedækningen er én af de væsentligste forklaringer og ser derfor gerne, at dagpengesatsen sættes op.
Reaktioner fra afdelingerne
Når det gælder en forhøjelse af dagpengedækningen er der fuld opbakning fra HK Østjylland over 3F Kolding til LO Storkøbenhavn. Formænd for de lokale fagforeninger, Arbejderen har snakket med, fremhæver a-kassesystemet som en meget væsentlig brik i et fleksibelt arbejdsmarked. Der er delte holdning til hvor vidt der kan være tale om at forkorte i dagpengeperioden, hvis satserne sættes op. LO Storkøbenhavn afviser totalt enhver snak i den retning.
- Hvis en modernisering betyder at genoprette satserne, så er vi med. Men ikke hvis det sker på bekostning af dagpengeperiodens længde. Dagpengenes størrelse, og den tid man er forsikret i tilfælde af ledighed, er væsentlige forudsætninger for, at lønmodtagerne igen vil kunne se det fornuftige i at forsikre sig mod ledighed, siger Peter Kay Mortensen, formand for LO Storkøbenhavn.
Til gengæld er Viggo Thinggård, formand for HK Østjylland, indstillet på at diskutere dagpengeperiodens længde.
- Det gør ikke noget at dagpengesystemet bliver moderniseret. Dagpengesatserne trænger til at blive reguleret, men deres størrelse hænger tæt sammen med dagpengeperiodens længde, siger han til Arbejderen.
Han mener samtidig, at Arbejdsmarkedskommissionen har sit fokus et helt forkert sted.
- Jeg er sikker på, der kunne hentes mange ressourcer ved en målrettet indsats for at få de grupper, der i dag er udenfor arbejdsmarkede i gang. Jeg tænker især på flygtninge/indvandrere.
Det er John Bondebjerg, formand for 3F Kolding, enig i.
- Det vigtigste er at sikre beskæftigelse til folk. Hvis de så bliver arbejdsløse, skal de have nogle ordentlig tilbud, der kan klæde dem på til hurtigst muligt at komme i job igen, og endelig skal man kigge på dagpengedækningen, erklærer han.
Såvel forbund som de lokale fagforeninger opfordrer Arbejdsmarkedskommissionen og regeringen til at rette fokus på de grupper, der i dag står udenfor arbejdsmarkedet for at finde den arbejdskraft, de efterlyser. Endelig peger de samstemmende på en reel og målrettet indsats for at nedbringe det alt for høje sygefravær.
- Det er den medicin arbejdsmarkedet har brug for, ikke yderligere forringelser og stramninger over for de ledige, fastslår Peter Kay Mortensen.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278