23 ud af 42 kommuner har fået afslag på støtte til særligt vanskeligt stillede kommuner. De tvinges nu ud i massive sparerunder
I går fik ansatte i Favrskov besked om, at den østjyske kommune skal spare 30 millioner kroner til næste år.
Halvdelen af pengene skal skæres på børnepasning og skoler, og for at undgå yderligere nedskæringer må kommunen samtidig trække 90 millioner kroner fra sin kassebeholdning.
Favrskov er en af de kommuner, der torsdag fik afslag på nødhjælp fra Velfærdsministeriets pulje til særligt vanskeligt stillede kommuner.
- Vi har gjort, som vi skulle. Favrskov Kommune er meget effektiv i den måde, vi leverer service til borgerne. Vi har heller ikke et tårnhøjt serviceniveau, når man sammenligner Favrskov med nogle af de kommuner, der modtager midler fra puljen. Derfor har vi ikke en masse 'overflødig' service, vi blot kan skære fra, hvis vi vil have et budget i balance, påpeger borgmester Anders G. Christensen (V).
Kun 19 af de 42 kommuner, der har søgt ministeriets nødpulje, har fået tilskud. Det betyder, at i alt 23 kommuner nu skal ud i de samme sparerunder som Favrskov.
- De kommuner, der har fået afslag, skal finde en måde at få budgettet til at hænge sammen på, og det betyder, at de enten må enten spare på udgifterne eller sætte skatten op. Samtidig har kommunerne jo en kollektiv grænse for, hvor meget skatten må stige, siger fuldmægtig i Velfærdsministeriet, Anders Rasmussen, til Arbejderen.
Også Jammerbugt Kommune i Nordjylland må bebude voldsomme nedskæringer efter et afslag fra ministeriet. Her skal der spares 18 millioner kroner på socialområdet.
- Det bliver ikke sjovt at være her. Forrige weekend var der færre på arbejde end i nødberedskabet under forårets strejke. Sker det fremover, vil kun livsvigtige opgaver blive udført, og det kommer til at gøre ondt. Under strejken i foråret skar vi ind til benet - nu skærer vi i knoglerne, mener fællestillidsrepræsentant for FOA i Favrskov, Lillian Verwohlt.
Velfærdsministeriets pulje søges af kommuner, der har svært ved at få budgetterne til at hænge sammen for eksempel på grund af store sociale udgifter, eller at de blev fanget på en lav skatteprocent, da skattestoppet blev indført.
Det samlede tilskud fra ministeriets pulje er på 181 millioner kroner, og ingen af de 19 kommuner, der har fået del i pengene, har fået alt det, de har søgt om.
Alligevel håber velfærdsminister Karen Jespersen, at kommunerne til gengæld for tilskuddet vil hjælpe regeringen med at holde ro omkring de økonomiske rammer.
- Jeg er overbevist om, at tilskuddene kan lette disse kommuners situation. Jeg håber også, at dette års tidlige udmelding kan hjælpe kommunerne under ét med at overholde økonomiaftalen med regeringen, siger ministeren.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278