Københavns Kommune vil udlicitere mad og rengøring, selvom en ny rapport viser, at ingen ved om det fungerer
Politikerne i Københavns Kommunes børne- og ungeudvalg blev mødt af skramlende grydelåg og virrende rengøringskoste, da de i går ankom til Rådhuset for at diskutere kommunens budgetudkast.
Børneinstitutionernes køkken- og rengøringsarbejdere, som er organiseret i FOA-afdelingen KLS, var i front, mens ansatte fra hele børneområdet skød budgetkampen i gang med en happening mod udkastets spareforslag.
Københavns Kommune skal spare 153 millioner kroner på budgettet for vuggestuer, børnehaver, skoler og fritidshjem. Blandt de spareforslag, udvalget skal tage stilling til, er højere forældrebetaling for lavere normeringer, skolefritidsordninger i stedet for fritidshjem, og overdragelse af mad, rengøring og praktiske driftsopgaver til en privat koncern.
- Hvis vi bliver udliciteret til et privat selskab, er vi ikke længere en del af kommunens ansatte, og det vil ødelægge vores tætte forhold til kollegerne fra de andre faggrupper og tvinge loyaliteten over til firmaets kontrakt for hvilke arbejdsopgaver, der skal udføres. Samtidig har de private en overenskomst, der er så meget dårligere, at nogle af vores ansatte risikerer at gå 25-30.000 kroner ned i løn om året, når overenskomsten udløber, siger KLS` formand, Ellen Pedersen, til Arbejderen.
De ansattes frygt for kommunens udliciteringsplaner er ikke grundløs.
I går viste en ny undersøgelse fra fagforbundet FTF, at politikerne handler i blinde, når de sender stadigt flere opgaver i udbud.
- Vi mangler viden om effekterne af udlicitering, især på velfærdsopgaver, som ikke umiddelbart kan måles. Politikerne konkurrenceudsætter mere som en politisk markering eller udfra en tro på, at man kan spare penge og forbedre kvaliteten, end de gør det udfra et forskningsmæssigt grundlag, siger handelshøjskoleprofessor Carsten Greve, som har lavet undersøgelsen, til Arbejderen.
Carsten Greve konkluderer i rapporten, at Danmark efterhånden er på vej mod en model, hvor alle velfærdsopgaver er lagt ud til markedet, som så styres fra centralt hold.
- Regeringen arbejder systematisk for konkurrenceudsættelse. Selvom det ikke bliver fremlagt som en samlet reform, bliver det fremmet i et stigende antal love, rapporter og initiativer fra regeringen, og det arbejde er ikke tilfældigt. Det betyder, at den offentlige sektor bliver indrettet mere og mere efter konkurrenceprincipper, påpeger Carsten Greve.
På baggrund af rapporten foreslår han en konkurrence-kommision, som skal foretage en analyse af erfaringerne fra konkurrenceudsættelse af offentlig service.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278