14 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Delte meninger om 3F-mandat

Delte meninger om 3F-mandat

Torsdag, 04. september, 2008, 00:00:00

Ledelsen i 3F har fået mandat til at forhandle om arbejdsmarkedsreform. HB-medlemmer afviser, at det giver ret til at acceptere kortere dagpengeperiode

Blandt hovedbestyrelsesmedlememrne i 3F er der delte meninger om, hvad 3F`s daglige ledelse egentlig har fået mandat til at forhandle om ved de trepartsmøder, som startede torsdag i sidste uge.
Flere spørger nu sig selv, om de ved at give grønt lys for at forbundet indgår i forhandlingerne samtidig har accepteret, at forbundet indgår i forhandlinger om at ændre dagpengeperioden, som er et af Arbejdsmarkedskommissionens forslag til at skaffe flere i arbejde.
- Vi har diskutere det grundigt i hovedbestyrelsen (HB). Og der er fuldstændig enighed om, at når man står overfor nogle politikere, der har magt til at træffe beslutninger, og de indbyder én til forhandlinger, så skal man ikke på forhånd afvise noget, udtalte forbundsformand Poul Erik Skov Christensen til Arbejderen, da 3F i mandags præsenterede sit udspil til løsning på beskæftigelsen.
Samtlige hovedbestyrelsesmedlemmer, som Arbejderen har snakket med, bekræfter, at emnet har været til debat på mødet i august. Og at det blev besluttet, at 3F skulle søge indflydelse på forhandlingerne.

Rammer de svageste
- Nu har jeg med rengøringsassistenter og ansatte i hotel- og restaurationsbranchen at gøre. De hører til nogle af forbundets svageste og er lavtlønnede. De vil blive de første, der bliver ramt, hvis man begynder at pille ved dagpengeperiodens længde. Så det synes jeg, man skal holde sig fra, siger Randi Smitsdorf, hovedbestyrelsesmedlem fra 3F Rymarken i Århus.
Ole Nors Nielsen, 3F Aalborg, opfatter at han har sagt ja til, at forbundet går konstruktivt ind i forhandlingerne i et forsøg på at få indflydelse.
- Jeg har samtidig sagt, at forbundet har ret og pligt til at forlade forhandlingerne frem for at gå med til ændringer, der gør tilværelsen værre for de arbejdsløse, understreger han.
HB-medlem Ole Lundbøll fra Transportgruppen i 3F Randers ser signalet om at være parat til at kigge på ændringer i dagpengesystemet som et forsøg på ikke at male forbundet op i et hjørne uden mulighed for indflydelse. Hans afdeling spiller ikke med på ændringer af dagpengesystemet, der forringer vilkårene for de arbejdsløse.
- Bliver dagpengesystemet der imod bedre til at matche de arbejdsløse med de ledige job, og fik man fjernet de uddannelsesmæssige begrænsninger, der er med til fastholde arbejdsløse på dagpenge i unødig lang tid, så vil dagpengeperioden automatisk blive kortere, mener Ole Lundbøll.

Nej til frit valg
Også Socialdemokraternes forslag om, at den forsikrede kan vælge mellem den nuværende model eller at få flere penge i kortere tid, bliver diskuteret.
- Det er en hamrende gal model. Frit valg vil betyde, at solidariteten går fløjten, og det vil gå ud over de svageste og dårligst uddannede i systemet. I stedet for det frie valg, går vi ind for en højere dagpengedækning til alle, siger Henrik Lippert, medlem af HB for Bygge-, Jord- og Miljøarbejdernes Fagforening.
For ham er intet helligt, heller ikke dagpengeperiodens længde, som han betegner som en 'underlig diskussion'. Han vil hellere se på de redskaber, der skal til for at sikre folk arbejde.
- Virkeligheden er, at tilbuddene om uddannelse og omskoling er elendige. Jeg vil under ingen omstændigheder acceptere en kortere dagpengeperioden for at få dagpengesatsen i vejret, men der skal flere uddannelsesmuligheder ind i dagpengesystemet og der skal være genoptjening af timerne når man er i jobtræning, mener Henrik Lippert.

Slås for soldariteten
Arbejderen har i forbindelse med en undersøgelse af 3F`s holdning til forslaget om at gøre dagpengeperioden kortere haft kontakt til 27 afdelinger. Stort set alle ser den lave dagpengesats som et problem. Især højtuddannede og højtlønnede påpeger, at de har for lidt ud af at betale til en a-kasse.
I stedet for at løse problemet ved at sætte dagpengeperioden ned eller indføre fritvalg-ordninger, foreslår flere af de lokale afdelinger, at fagbevægelsen skal slås for at få dagpengesatsen sat op, så der igen kan blive tale om at dagpengene dækker 90 procent af løntabet for alle.


Arbejderens undersøgelse
Arbejderen har sendt mail til 40 af 3F`s 77 lokale afdelinger og spurgt dem om, hvad afdelingens holdning er til forslaget om at afkorte dagpengeperioden.
27 afdelinger har svaret. 23 svarer at de er imod.
Tre afdelinger svarer med lidt forskellige nuancer, at de - på visse betingelser - godt vil se på dagpengeperiodens længde.
En enkelt afdeling er imod kortere dagpengeperiode, men afviser ikke en model, hvor medlemmerne selv kan vælge kortere dagpengeperiode mod højere dagpengedækning.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


04. sep. 2008 - 00:00   03. sep. 2012 - 18:35

Indland