Udenrigsministeriet vil ikke protestere overfor Israel, efter at ung dansk statsborger blev beskudt i Gaza
De danske myndigheder lukker tilsyneladende øjnene for episoden i mandags, hvor en 22-årig dansker i en fiskerbåd blev beskudt af en israelsk kanonbåd ud for Gaza.
Det fremgår af en samtale med Rolf Holmboe, leder af det danske repræsentationskontor i det palæstinensiske selvstyre i Ramallah.
Mandag tog den 22-årige danske arabiskstuderende Adam Qvist ud med palæstinensiske fiskere fra Gaza for at beskytte dem mod israelske overgreb.
En israelsk kanonbåde forsøgte at kæntre den fiskerbåd, som danskeren befandt sig i fire sømil fra Gaza og senere skød israelerne med skarp ammunition - såkaldte advarselsskud hen over fiskerbåden. Tidligere på dagen blev to palæstinensiske fiskere såret af skud fra israelske patruljebåde.
- Men hvad kan vi gøre? Vold er en daglig forteelse i Gaza og på Vestbredden, og det vidste danskeren godt, før han tog af sted. Så på den måde er han selv ude om det, siger Rolf Holmboe over telefonen fra Ramallah.
Han tilføjer, at Danmark godt er klar over, at israelerne har skærpet dén grænse for, hvor langt palæstinensiske fiskere må sejle ud.
Men burde I ikke reagere, når en dansk statsborger bliver beskudt af en fremmed magts soldater?
- Adam Qvist har kun henvendt sig til os i dag for at komme ud af Gaza. Og her har vi allerede sat diplomatiske tiltag i gang for at hjælpe ham ud, siger Rolf Holmboe, der har en baggrund som major af reserven.
En mindre gruppe internationale fredsaktivister,inklusive Adam Qvist, kan ikke komme ud af Gaza, da både Israel og Egypten har lukket grænserne.
Enhedslisten vil nu rejse sagen i Folketinget overfor udenrigsministeren .
- Når en dansker er udsat for overgreb i udlandet, må myndighederne reagere, siger Frank Aaen, udenrigspolitisk ordfører for Enhedslisten.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278