14 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

FOA: Der mangler 132 mio. kr.

FOA: Der mangler 132 mio. kr.

Lørdag, 06. september, 2008, 00:00:00

Der mangler mindst 132 millioner kroner på ældreområdet, og borgerne får ikke den service, politikerne tror, de har bevilget penge til, afslører FOA Århus

132 millioner kroner.
Så mange penge mangler der mindst på ældreområdet i Århus, hvis byens borgere skal have det serviceniveau, som politikerne har besluttet sig for.
Det siger Kirsten Normann Andersen, formand for FOA Århus, til Arbejderen.
- Vi kan dokumentere, at der er underbudgetteret med 132 millioner kroner i forhold til behovet på ældreområdet. Det beløb vil endda ikke kunne sikre området det løft, der reelt er brug for, men alene sørge for at vi holder skindet på næsen.
Borgmester Nikolaj Vammen (S) og rådmand på sundheds- og omsorgsområdet, Dorthe Laustsen, (SF) har vurderet, at 35 millioner mere vil være nok til at leve op til det lovede serviceniveau.
Men kommunen har lavet nogle helt urealistiske beregninger for at nå frem til så lille et beløb, mener fagforeningen og nævner som eksempel, at kommunen kalkulerer med, at de ældres gennemsnitlige plejebehov ikke stiger, selvom alt tyder på, at der bliver flere plejekrævende ældre.

Budgetforliget 2006 spøger
Den væsentligste årsag til problemerne i ældreplejen er, ifølge FOA, budgetforliget fra 2006. Her blev Sundhed og Omsorg pålagt at spare 132 millioner kroner hvert år i perioden 2007 til 2010.
- Skal området fungere bare nogenlunde ansvarligt for både brugere og personale, skal de penge derfor leveres tilbage igen, siger en bestemt FOA-formand.
Fagforeningen har netop sat gang i en kampagne for, at det sker.
En del af kampagnen indeholder en analyse af normeringen i ældreplejen i Århus Kommune. 1224 ud af kommunens i alt 2292 plejeboliger er omfattet af undersøgelsen. Det svarer til 53,4 procent.
'Undersøgelsen viser, at den reelle personalenormering er væsentligt lavere end de 0,88 fuldtidsstilling per plejebolig, som de fleste politikere nok tror, de har bevilget penge til', hedder det i en folder med overskriften 'Ældreplejen skranter'.
Den reelle normering er i stedet på 0,62 fuldtidsstilling per plejebolig.
- Det svarer til, at der stjæles mindst en time fra hver bruger i døgnet, siger en tydelig indigneret FOA-formand.
For at opfylde personalenormeringen på 0,88 fuldtidsstilling per plejebolig mangler der i alt cirka 600 stillinger.

TR bakker op
Susanne Ladefoged er glad for, at fagforeningen gør en indsats for at skaffe flere penge til byens svage borgere.
- Det har nogle meget alvorlige konsekvenser, at der bliver sparet på det her område. Og vi oplever desværre alt for mange eksempler på, at økonomien er vigtigere end kvaliteten i vores arbejde, siger hun til Arbejderen.
Hun har været i faget siden 1985 og er tillidsrepræsentant på lokalcentrene Trøjborg og Abildgården.
- Det er svært for ikke at sige næsten umuligt at holde fagligheden i højsædet. Området skriger på uddannet arbejdskraft, men det er svært at leve op til i hverdagen. Vi kan ikke få besat de ledige stillinger, og det er også blevet sværere at få vikarer ved sygdom og afvikling af ferie. Der er stor udskiftning i personalet på nogle arbejdspladser, og det lægger et enormt pres på det faste personale, oveni at normeringerne i forvejen er skåret helt ind i benet, forklarer tillidskvinden.
Samme billede tegner Jytte Dylmer, der er tillidsrepræsentant for de ansatte på lokalcentrene Søholm, Bøgeskovhus og Koltgården.
- På Bøgeskovhus har de store problemer med at få personale nok til to relativ nystartede enheder med plejeboliger. Stedet lider under de problemer, området har generelt med at rekruttere. Derfor er det godt, at FOA griber fat i at dokumentere, hvor underbudgetteret området er.
Jytte Dylmer understreger, at der er langt fra den grundholdning, der hedder, at der skal være flest fastansatte på arbejde og så til virkeligheden.
- Jeg tror såmænd nok, at politikerne kender til problemerne med manglende rekruttering i faget. Men jeg vil også godt advare om, at rigtig mange kolleger, det gælder både nyuddannede og dem, der har været i faget længe, helt alvorligt overvejer at skifte til noget andet.
De århusianske tillidsrepræsentanter håber, at det lykkes for FOA at råbe politikerne op og at få dem til at tage deres ansvar alvorligt.

Politikerne må tage ansvar
Det er netop, hvad FOA Århus håber, der kommer ud af kampagnen.
- Der er altså nogle politikere, der har skrevet under på budgetforliget her i kommunen. Og andre der har skrevet under på kommunernes aftale med regeringen. De må finde ud af, om de vil betale det, servicen koster, eller spare. Og vælger de det sidste, må de fortælle borgerne, hvad de ikke kan få, lyder slutsalutten fra Kirsten Normann Andersen.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


06. sep. 2008 - 00:00   03. sep. 2012 - 18:35

Indland