I stedet for at løse problemer efter Vaxholm-dommen kan en lov-givning invitere til direkte konfrontationer med EF-domstolen, mener arbejdsmarkedsekspert og professor Jens Kristiansen
af Hans Brinkmann
I et interview med P1 Orientering stiller professor ved Københavns Universitet, Jens Kristiansen, nu spørgsmålstegn ved, om det kommende lovforslag, som det såkaldte Laval-udvalg anbefaler, lever op til EF-domstolens fortolkning af konfliktretten efter Vaxholm-dommen.
Han mener ikke, at Laval-udvalgets lovforslag løser de udfordringer som den danske model står over for, efter en stribe domme fra EF-domstolen, som indskrænker konfliktretten.
Dommen i Vaxholm-sagen gør det klart, at fagbevægelsen kun kan kræve, at udstationerende virksomheder betaler dansk mindsteløn.
Lovforslaget åbner op for, at fagbevægelsen kan indregne en række sociale bidrag i mindstelønnen, når den rejser krav om overenskomst.
Men Jens Kristiansen mener ikke, at modellen med at indregne andre bidrag i en mindsteløn er i overensstemmelse med domstolens fortolkning af udstationeringsdirektivet.
Han stiller også spørgsmålstegn ved, om den foreslåede model holder, når den bygger på, at fagforeningerne skal rejse krav til udenlandske udbydere i henhold til den mindsteløn, som er gældende i en 'repræsentativ overenskomst inden for det geografiske område'.
Ifølge EF-domstolen fortolkning er den mulighed kun åben, hvis samtlige virksomheder bliver pålagt at følge en sådan overenskomst, og det taler lovforslaget ikke om, siger Jens Kristiansen til Orientering.
Lovforslaget skal forsøge at tilpasse den danske model til den nye situation, som er opstået efter at EF-domstolen har tiltaget sig rollen som overdommer over konflikt-retten, og forhindre at domstolen for fremtiden blander sig i danske overenskomstforhold.
Men Jens Kristiansen er skeptisk over for om loven vil forhindre EF-domstolen i at blande sig i den danske konfliktret - tværtimod mener han, at dansk lovgivning om konfliktretten kan tvinge Arbejdsretten til i tvivlstilfælde at spørge EF-domstolen, om den danske lovgivning er i overensstemmelse med EU-lovgivning.
Det vil i praksis indskrænke den danske arbejdsrets muligheder for selv at finde konstruktive udveje, og kan føre til flere sager ved domstolen, mener han.
Ingen dansk løsning
Finn Sørensen, Fagligt Ansvar, advarer i et interview med Orientering mod lovgivning om konfliktretten. Der er al mulig grund til at tage Jens Kristiansens advarsler alvorlig, mener han.
Lovforslaget vil indskrænke fagbevægelsens konfliktret uden at det stopper EF-domstolens lyst til at pille ved den danske model.
- En lovgivning, som alligevel ikke lever op til domstolens krav, kan føre til, at Danmark bliver trukket for domstolen og dømt for at lovgive i strid med det indre markeds regler, og så er vi lige vidt, siger Finn Sørensen.
- Det er en farlig vej, hvis fagbevægelsen begynder at lave discountoverenskomster med udenlandske tjenesteydere, så er der ikke langt til at danske arbejdsgivere vil sige, hvorfor skal de slippe billigere? Det vil give et voldsomt pres for at få de danske satser ned, det er en lovgivning for social dumping, som EU-dommene har banet vej for, siger han.
Skelsættende domme
- Dommene er så skelsættende, fordi de slår fast, at det er EF-domstolen og ikke medlemslandene, som nu bestemmer, hvordan arbejdsmarkedet og overenskomstsystemet skal skrues sammen i de enkelte lande. Derfor er der ingen national løsning, det skal løses på EU-niveau, siger Finn Sørensen.
- Det kan løses med Den Europæiske Faglige Sammenslutnings forslag om en social protokol, som slår fast, at konfliktretten altid er overordnet det indre markeds regler. Det burde regeringen for længst have gået i gang med at sikre opbakning til blandt de andre lande, siger Finn Sørensen til Orientering.
Artiklen har tidligere været bragt på www.eufagligt.dk
Laval-lov
Den 20. juni fremlagde det såkaldte Laval-udvalg (med repræsentanter fra arbejdsmarkedets parter) en rapport, hvis formål var at udrede konsekvenserne af Vaxholmdommen.
Udvalget anbefaler, at udstationeringsloven bliver ændret, så det af loven fremgår, at fagbevægelsen på visse betingelser har ret til at konflikte 'til støtte for krav om indgåelse af overenskomster' mod udenlandske virksomheder, som leverer tjenesteydelser i Danmark.
Laval-udvalget foreslår også, at det bliver op til Arbejdsretten for fremtiden at afgøre, om en konflikt mod en udenlandsk virksomhed er lovlig, det vil sige om de krav der rejses, lever op til kravene i loven.
Beskæftigelsesministeren vil fremsætte den nye lov straks efter sommerferien.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278