14 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Dyrere drikkevand på vej

Dyrere drikkevand på vej

Lørdag, 13. september, 2008, 00:00:00

Miljøministeren vil beskatte det danske drikkevand. Vandværkerne forudser, at forslaget vil føre til stigende priser

- Vandsektoren skal ikke gøres til en statslig pengemaskine! Principielt set er det helt forkert at beskatte vand. Dét at have adgang til rent drikkevand er et fundamentalt sundhedsmæssigt og almennyttigt område. Det skal der ikke tjenes penge på.
Holdningen fra direktør i Dansk Vand- og Spildevandsforening (DANVA), Carl-Emil Larsen er klar: Miljøminister Troels Lund Poulsen kan godt tage sit forslag om at beskatte den danske vandsektor af bordet. Forslaget er en del af den nye vandsektorlov, som har været sendt ud i høring.
I dag er den danske vandsektor undtaget fra at betale skat. Der er nemlig ikke noget overskud. Forsyningen af det rene drikkevand 'hviler i sig selv' - vandværkerne opkræver kun de udgifter det koster at producere rent drikkevand og sikre grundvandet fremover.
DANVA finder det 'paradoksalt', at miljøministerens forslag er en del af det 'servicetjek' af vandsektoren, som regeringen ellers annoncerede skulle sikre danskerne billigt vand.
Nu håber miljøministeren på sigt hvert år at kunne kradse 100 millioner kroner ind ved at beskatte vandsektoren.
- Regningen vil blive videresendt til forbrugerne, hvis vandsektoren fremover skal til at betale en selskabsskat på 25 procent. Pengene skal jo kradses ind igen. Det vil være et brud på regeringens skattestop, men vi kan altså ikke undvære pengene. Vandsektoren står over for store investeringer. Blandt andet skal ledningsnettet i mange af vores større byer udskiftes og renoveres. Flere steder er der fortsat tale støbejernsrør helt tilbage fra starten af 1900-tallet, fortæller Carl-Emil Larsen til Arbejderen.
DANVA frygter, at de penge som vandværkerne fremover skal aflevere i statskassen vil forsvinde og aldrig komme tilbage til vandsektoren.
- Det vil være ekstremt kompliceret at gøre de danske vandværker skattepligtige. Erfaringerne fra liberaliseringen af el-sektoren viser, at det hurtigt kan gå op i bureaukrati, fordi vandværkerne skal søge alle mulige slags økonomiske dispensationer, hvis der gøres op med princippet om, at forsyningen bare skal hvile i sig selv, advarer Carl-Emil Larsen.
Miljøministerens lovforslag ventes fremsat i starten af december, så det kan besluttes og træde i kraft i løbet af foråret 2009.
Miljøministerens pressechef, Sune Bové, oplyser til Arbejderen, at ministeren ikke har nogen kommentarer til DANVA`s kritik, før han har læst alle høringssvarene igennem.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


13. sep. 2008 - 00:00   03. sep. 2012 - 18:35

Indland