Anklagerne må godt bruge politividner der - stik imod reglerne - har opfrisket hukommelsen og gennemlæst politirapporter inden afhøring
I alt syv betjente fra politiets aktionsstyrke udviste en usædvanlig god hukommelse, da de i Københavns Byret mandag og tirsdag fortalte om Ungdomshusets rydning den 1. marts sidste år. De syv var indkaldt som vidner i straffesagen mod de 15 unge, der opholdt sig i huset ved rydningen.
Forsvarerne kræver de syv betjente - og tretten af deres kollegaer - fjernet fra vidnelisten, efter at det under den første afhøring af betjentene sidst i august kom frem, at anklageren havde udleveret afhøringsrapporterne til betjentene.
Byretten slog fast, at det er i strid med reglerne at lade vidner læse i afhøringsrapporterne. Alligevel nøjedes dommer Karsten Henriksen med at give de to anklagere fra Københavns Politi og betjentene en løftet pegefinger: Forseelsen er ikke så alvorlig, at betjentene ikke må vidne i retten, erklærede dommeren.
De unges forsvarere kræver nu, at Østre Landsret tager stilling til, om politividnerne må bruges i en retssal. De mener, at anklagerne har hældt falske lodder i vægtskålen. Betjentene kommer nemlig til at fremstå mere troværdige, fordi de kan huske i detaljer, hvad der er sket. Mens de unge risikerer at fremstå som utroværdige, fordi de ikke lige så klart kan huske forløbet.
Betjentene har desuden haft mulighed for at koordinere deres forklaringer på et fællesmøde med de to anklagere i sagen.
- Et vigtigt retsprincip i menneskerettighederne er, at forsvarer og anklager skal have adgang til de samme muligheder i en retssag. Det er ikke tilfældet her. Vi forsvarere må jo heller ikke holde møde med vidner eller udlevere forklaringer til dem. Vi risikerer jo, at anklagerne har 'tilrettelagt' sagen, så det ikke er vidnernes umiddelbare forklaringer, som retten får at høre, siger advokat Birgitte Skjødt til Arbejderen. Hun er forsvarer for to piger, der blev anholdt i Ungdomshuset den 1. marts.
Tre af betjentene fortalte i retten om 'aggressive' unge, der havde kastet sten, flasker og en diskokugle efter betjentene, da de trængte ind i Ungdomshuset.
- Men der var også en betjent, der forklarede, at den ene af mine klienter ikke gjorde nogen form for modstand hverken før eller under anholdelsen, konstaterer Birgitte Skjødt.
Næste retsmøde i sagen er tirsdag den 23. september.
Der afsiges dom i slutningen af november.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278