NNF vil have væltet den borgerlige regering, og NNF-formand kritiserer fagbevægelsen for ikke at tale om partipolitik. Andre efterlyser, at de norske erfaringer bruges
- Vi har ét politisk projekt - at udfordre den borgerlige regering.
Således lød det fra forbundsformand Ole Wehlast i sin afsluttende replik på Nærings- og Nydelsesmiddelarbejderforbundets kongres i Aalborg.
Og NNF lægger ikke skjul på, at det sker gennem et tæt samarbejde med Socialdemokratiet, hvilket blev understreget af, at Helle Thorning Schmidt var taler på kongressens første dag.
- Nogle i fagbevægelsen er holdt op med at tale om partipolitik. Det er både farligt og tandløst at gå den vej, mener Ole Wehlast.
- Som fagbevægelse har vi nogle interesser, vi skal have varetaget. Skal vores medlemmers hverdag fungere, så skal arbejdsliv og fritidsliv og familien hænge sammen. Så skal det fungere med børnehaverne, med ældreomsorgen. Sundhedssystemet og skolerne skal fungere. Derfor skal vi også tale om partipolitik, siger han til Arbejderen.
- Vi mener, at det er Socialdemokratiet som varetager vores interesser bedst, fordi vi har fælles værdier med dem, og det er vi ikke flove over. Dermed siger jeg ikke, at vi ikke samarbejder med andre, men den politiske og økonomiske støtte går alene til S. Men det er ikke en betingelsesløs støtte.
Ole Wehlast afviser dog, at forbundet også kunne støtte andre partier, for eksempel SF og Enhedslisten.
- Det handler om værdier, og vi føler os mest knyttet til Socialdemokratiet. Sammen har vi en langsigtet plan om at ændre samfundet i en anden retning.
Bredere horisont
Lars Mose, fællestillidsmand på Danish Crown i Horsens, er enig i, at NNF skal agere politisk, og det er der opbakning til blandt hans kollegaer på slagteriet. Men han tror, at kollegaerne ønsker en bredere horisont, hvor der bliver givet politisk støtte til flere partier fra oppositionen. Eller måske snarere til en bestemt politisk sag.
Og det mener Lars Mose også selv:
- For mig drejer det sig først og fremmest om politisk støtte. I stedet for at give økonomisk støtte til Socialdemokratiet kunne vi støtte fælles politiske kampagner.
Kjeld Nielsen, formand for NNF i Horsens, kritiserede fra talerstolen den danske fagbevægelse for at være for passiv i den politiske debat:
- Det er ærgerligt, at LO-forbundene ikke kan finde ud af at tage et politisk initiativ som i Norge, hvor de faktisk fik væltet den borgerlige regering.
Et klart alternativ
Over for Arbejderen fremhæver Kjeld Nielsen, at der er brug for at få skabt et fælles politisk projekt.
- Der skal tegnes et klart alternativ, og det har ikke været tegnet indtil nu. Jeg synes godt, fagbevægelsen kunne være mere synlig i den offentlige debat og stille krav til de politiske partier. Men der er ikke nok enighed. Fagforeningerne står på hver sin platform, og det er ikke stabilt.
Ole Wehlast kender godt de norske erfaringer, som har været diskuteret i LO-systemet.
- Jeg har diskuteret med flere, om vi kunne gøre noget lignende i Danmark, men der er ikke noget aktuelt projekt. Hvis det kommer, vil NNF selvfølgelig overveje at være med.
Efter Lars Moses opfattelse er det vigtigt at få skabt en fælles politisk platform, som der kan føres valgkamp på:
- Erfaringerne fra Norge er vigtige, dem kan vi lære af, mener han.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278