Østre Landsret dømte seks ud af syv tiltalte for støtte til terrororganisationer. Men de dømte giver ikke op. De vil have sagen for Højesteret eller til Strassbourg
Selv om Østre Landsret i går fandt det bevist, at FARC og PFLP er terrororganisationer, så nægter de tiltalte fra tøjfirmaet Fighters+Lovers og deres forsvarsadvokater at opgive kampen.
- Det er en forkert afgørelse, som har begge fødder dybt placeret i den danske provinsielle muld. Vi går videre til Højesteret og Menneskerettighedsdomstolen i Strassbourg, siger den ene af sagens forsvarere, advokat Thorkild Høyer til Arbejderen.
Ti minutter tidligere gik der et indigneret sus gennem en tætpakket retssal, da dommen blev afsagt. Adskillige pårørende blandt tilhørerne græd åbenlyst, da retsformanden, landsdommer B.O Jespersen omstødte byrettens frifindelse i december af de syv tiltalte.
Direktør Michael Schølardt og firmaets PR ansvarlige Ulrik Kohl skal seks måneder i fængsel. Tre andre ansatte samt firmaets it-konsulent fik gjort deres domme på mellem fire måneder og 60 dages fængsel betingede. Den sidste tiltalte pølsemand Preben Mikkelsen blev frifundet.
Tillader statsterror
Retten lagde især vægt på rapporter fra Amnesty International og Human Rights Watch samt fra det danske Rigspolitis Center for Terroranalyse og Politiets Efterretningstjeneste. Ifølge disse begår FARC og PFLP terrorhandlinger mod civile.
Derimod er det ifølge dommen ligegyldigt, at Israel som besættelsesmagt er internationalt kritiseret for at overtræde internationale konventioner, og at Colombia ligeledes overtræder menneskerettighederne.
- Det er en forkert dom, fordi helt ser bort fra de to organisationers samfundsmæssige situation. Det her finder ikke sted i en dansk forstad. Det sker i et land der er besat, og et land der er i borgerkrig, siger Thorkild Høyer.
Han glæder sig over, at den ene ud af de seks dommere gik imod flertallet og anser FARC som en oprørsbevægelse og PFLP som en modstandsbevægelse.
- Heldigvis var der da én, der havde hovedet skruet rigtigt på. Det kan være, at denne uenighed kan blive udslagsgivende i Højesteret, siger Thorkild Høyer.
Politisk retssag
Den nu terrordømte Ulrik Kohl er ikke imponeret over Landsrettens uafhængighed.
- Det har været en politisk retssag, og det er en politisk dom. Fem ud af seks dommere har fulgt det politiske pres og klappet hælene sammen for justitsministeren, siger han til Arbejderen.
Ifølge ham fortsætter Fighters+Lovers sit arbejde for menneskers ret til at yde modstand mod besættelsesmagter og undertrykkende regimer.
- Solidaritet skal ikke være en forbrydelse. Vi har nogle nye ting gemt i ærmet, som vi nu hiver frem, siger Ulrik Kohl.
Dagens sejrherre, vicestatsanklager Charlotte Alsing Juul var godt tilfreds efter dommen, som hun finder 'vældig principiel'.
- Med de præmisser i dommen, som vi har fået i dag, synes jeg, at dommen er et pejlemærke, siger hun til Arbejderen.
Hun mener ikke, at dommen er et angreb på retten til international solidaritetsarbejde.
- Det er bare sådan, at efter den danske straffelov må man ikke støtte terror med penge.
Forsvarerne vil nu søge Procesankenævnet om at føre sagen ved Højesteret.
Sagt om dommen
- Det er en politisk og skandaløs dom. Den undlader at forholde sig til den politiske virkelighed i Colombia og Palæstina, men stempler alligevel FARC og PFLP som terrorister. Det vil blive brugt til at kriminalisere solidaritetsarbejdet i Danmark. Det må ikke lykkes. Kampen mod terrorlovene må fortsættes.
Jørgen Petersen, formand Kommunistisk Parti
- Dommen viser, at vi havde ret, da vi advarede mod vedtagelsen af de nye terrorlove. Lovgivningen medfører en kriminalisering af solidaritetsarbejde med bevægelser, der kæmper mod undertrykkelse eller en fremmed magts besættelse.
Per Clausen, fungerende gruppeformand Enhedslisten
- Dommen vil kunne flytte grænser for, hvad der falder indenfor terror, og det vil have betydning for en lang række sympatisører rundt omkring i verden.
Thomas Olesen, lektor og ph.d. i statskundskab ved Århus Universitet
- Der er en afgørelse, som lige så godt kunne være afsagt overfor et medlem af modstandsbevægelsen under Anden Verdenskrig eller ANC. Det har aldrig været tanken. Men ser også bort fra det internationale regelsæt, der er på området.
Thorkild Høyer, forsvarsadvokat
- Vi skal være fuldstændig kolde i røven og ikke lade os skræmme af den statsmagt og det retssystem, som på denne måde kriminaliserer solidaritetsarbejde.
Michael Schølardt, dømt for terrorstøtte
- Hvis retten stiller sig på den måde, så skal der findes andre metoder til at overføre støtte til modstandsbevægelser i verden.
Patrick Mac Manus, talsmand for foreningen Oprør og sigtet for terrorstøtte
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278