Tre foreninger, som har sendt penge til FARC og PFLP, venter nu på at blive slæbt for retten. Den ene, Horserød-Stutthof Foreningen, opfordrer til civil ulydighed
Tre danske foreninger kan se frem til at skulle møde i en retssal tiltalt efter terrorlovene, efter at Østre Landsret torsdag kendte tøjfirmaet Fighters+Lovers skyldige i terrorstøtte.
- Vi har jo gjort det samme, så vi skal vel også en tur i spjældet, siger formanden for Den Faglige Klub Viggo Toften-Jørgensen til Arbejderen.
Klubben er en sammenslutning af tømrere, snedkere, sadelmagere og andre medlemmer af TIB i København. Den støttede i december sidste år den tidligere formand for Nestlé-arbejderne i Colombia, Raoul Reyes, med 10.000 kroner. Han var næstkommanderende i befrielsesbevægelsen FARC og var dengang gået under jorden efter dødstrusler. Siden blev han slået ihjel af colombiansk militær.
Med dommen over Fighters+Lovers blev FARC sammen med den palæstinensiske modstandsbevægelse PFLP fundet skyldig i at bruge terror overfor civilbefolkningen i deres væbnede kamp. Men det ændrer ikke Den Faglige Klubs indstilling.
- Vi er forpligtet til at støtte befrielsesbevægelser. I Danmark kommer man i fængsel for det, men i Colombia bliver man altså skudt. Vi vil ikke lade os kyse af dommen, siger Viggo Toften-Jørgensen.
Civil ulydighed
Han er især spændt på, hvordan myndighederne vil tackle en retssag mod Horserød-Stutthof Foreningen, der har ydet økonomisk støtte til både FARC og PFLP.
- Skal disse tidligere modstandsfolk og kz-fanger nu i spjældet en gang til for terrorisme? Det bliver spændende.
Horserød-Stutthof Foreningen har tidligere sendt et symbolsk pengebeløb til FARC og PFLP. Her tager formanden, Anton Nielsen, udsigten til en kommende retssag helt roligt.
- Det må vi tage med. Jeg vil desuden opfordre folk til at fylde retssalene med sager om terrorstøtte, siger han til Arbejderen. Han foreslår, at folk går ind på EU`s terrorliste og støtter en organisation, der kæmper i en god sags tjeneste.
Dommen mod Fighters+Lovers kalder han et justitsmord, planlagt i samarbejde med den colombianske regering.
- Deres udenrigsminister pralede i sidste uge af, at det var ham, der fik sagen appelleret til landsretten for at få Fighters+Lovers dømt, siger Anton Nielsen. Han forudser en strøm af nye retssager.
Afventer appelsag
- Man har pillet låget af Pandoras æske. Hvis nogen er politisk uenig med regeringen, risikerer de at blive hevet for en politisk domstol og få en politisk dom.
Foreningen Oprørs talsmand, Patrick Mac Manus, forbereder sig nu til, at sagen mod ham for terrorstøtte kommer for retten i løbet af de næste fire-fem måneder.
- Vi vil stadig forsvare den grundlæggende ret til folkelig modstand, også folkelig våbnet modstand, når der ikke er andre muligheder tilbage, siger han til Arbejderen.
Patrick Mac Manus er tiltalt for at have sendt 100.000 kroner til de to organisationer samt for at have opfordret 200 europæiske organisationer til at kæmpe imod EU`s terrorlovgivning.
Rigsadvokatens kommunikationschef, Mikkel Tastum, siger til Arbejderen, at der ikke bliver taget hul på nye sager, før der er faldet endelig dom i sagen mod Fighters+Lovers. De dømte forsøger at få sagen for Højesteret.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278