Efter ni måneders tøven barsler beskæftigelsesministeren med lovforslag om fordobling af bøder ved alvorlige arbejdsulykker
af Hans Brinkmann
I januar præsenterede beskæftigelsesministeren en handlingsplan til nedbringelse af antallet af alvorlige arbejdsulykker. Dengang lovede han at fordoble bødeniveauet ved alvorlige arbejdsulykker. Men forslaget blev ikke som bebudet sendt i høring i foråret.
Dengang forklarede formanden for arbejdsmarkedsudvalget den konservative Knud Kristensen udsættelsen med, at 'der bliver givet alt for mange bøder, hvor grundlaget ikke er i orden'. Derfor er spørgsmålet om bøder et stort spørgsmål, som skal behandles ordentligt, det er baggrunden for udsættelsen, sagde han til fagligtansvar.dk
I høring
Men nu er forslaget sendt i høring blandt andet hos arbejdsmarkedets parter, og arbejdsgivere skal fremover idømmes dobbelt så høje bøder ved alvorlige arbejdsulykker.
'Alvorlige arbejdsulykker skal udløse en bøde på 80.000 kroner, hvor arbejdsgivere i dag ville få en bøde på mellem 40.000 og 45.000 kroner. Baggrunden for lovforslaget er, at antallet af arbejdsulykker på danske arbejdspladser stiger. Og hvad værre er: Stadig flere af ulykkerne er alvorlige og betyder i værste fald døden for den ansatte', hedder det i pressemeddelelsen fra Beskæftigelsesministeriet.
- Det skal have klare og mærkbare konsekvenser for de arbejdsgivere, som ikke tager sikkerheden alvorligt. De højere bøder sætter en tyk streg under, at vi ikke accepterer sjusk med sikkerheden, siger Claus Hjort Frederiksen.
Nytter det?
Janne Hansen, Fagligt ansvars arbejdsmiljøudvalg tvivler på, at en fordobling nytter særlig meget.
- Claus Hjort er tvunget til at handle på baggrund af de stadige stigninger i antallet af arbejdsulykker. Antallet af anmeldte arbejdsulykker er fra 2003 til 2006 steget med 6600. Men her er der er kun tale om en beskeden prisregulering for dårligt arbejdsmiljø, man kan tvivle på at det nytter i forhold til de millionbeløb, der omsættes i virksomhederne, siger hun.
For almindelige overtrædelser for eksempel manglende udluftning ved svejsning stiger bøden fra 20.000 til 40.000 kroner. Ved grove overtrædelser kan der blive tale om bøder op til 80.000 kroner.
Men allerede i dag bruges det eksisterende bødeniveau sjældent, for eksempel er bødetaksten ved de fleste dødsulykker 25.000 kroner.
- Selvom regeringen signalerer, at de ikke 'accepterer sjusk med sikkerheden', så har de nogle ridser i lakken, når det gælder arbejdsgivernes ansvar. I 2006 slækkede regeringen på arbejdsgiverens objektive ansvar, målet var at indskrænke arbejdsgiverens strafansvar i forbindelse med overtrædelser og samtidig skærpe den enkelte ansattes eget ansvar på området, siger Janne Hansen.
- Det er Arbejdstilsynet og politiet, som skal rejse sagerne. De har deres ressourcer bundet til aftalte opgaver som for eksempel screening og til en reform, der ikke giver politiet mange ressourcer til at efterforske arbejdsmiljøsager. Så spørgsmålet er, hvilken præventiv virkning bødeforhøjelsen vil få, hvis der ikke sættes massivt ind med fokus og ressourcer på området, siger Janne Hansen.
Artiklen er hentet fra Fagligt Ansvars hjemmeside
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278