Arbejdsmarkedskommissionen foreslår halvering af dagpengeperioden og højere efterlønsalder allerede fra næste år. DA jubler, men Folketingsflertallet vakler
Dansk Arbejdsgiverforening jubler over det udspil til arbejdsmarkedsreform, som regeringens Arbejdsmarkedskommission fremlagde i går. Men i Folketinget synes et flertal mere indstillet på at trykke på nej-knappen, når/hvis kommissionens forslag udmøntes i lovforslag.
De vigtigste elementer i kommissionens udspil, som skal diskuteres på et trepartsmøde i morgen, er en halvering af dagpengeperioden fra fire til to år, samt en stigning i efterlønsalderen allerede fra næste år, så den i 2012 vil være på 62 år, og fra 2015 justeres i takt med levetiden. Efterlønsdelen er aftalt i velfærdsforliget fra 2006 men først til iværksættelse i 2019.
- Det er ganske befriende, at kommissionen konstaterer, at der ikke er nogen grund til at vente med at gennemføre de ændringer i efterlønsordningen, som politikerne allerede har aftalt. Det er nemlig allerede nu, vi har brug for disse ændringer. Løsningerne på problemerne er præsenteret. Nu mangler kun de nødvendige politiske beslutninger, siger direktør i Dansk Arbejdsgiverforening Henrik Bach Mortensen.
Men Socialdemokraterne, SF, Enhedslisten og Dansk Folkeparti vender tommelen nedad for både forringelser af dagpengerettigheder og efterløn.
- Det er fornuftigt, at vi har en forholdsvis lang dagpengeperiode, den sikrer et fleksibelt arbejdsmarked, hvor borgerne ikke er bange for at skifte job, siger Bent Bøgsted, arbejdsmarkedsordfører for Dansk Folkeparti.
Han afviser også at 'komme som en tyv om natten' og være med til at hæve efterlønsalderen allerede fra næste år.
Thomas Adelskov, arbejdsmarkedsordfører for Socialdemokraterne, mener, at kommissionens udspil lige så godt kunne være skrevet af den nyliberale tænketank Cepos.
- Men det er også svært at vente sig andet, når det er regeringen, der egenhændigt har udarbejdet kommissoriet for Arbejdsmarkedskommissionen, og regeringen, der egenhændigt har udpeget dens medlemmer, siger Thomas Adelskov til Arbejderen.
Heller ikke i regeringen er der dog fuld opbakning. De Konservatives arbejdsmarkedsordfører Knud Kristensen støtter en halvering af dagpengeperioden, men vil ikke røre ved efterlønnen.
- Det er noget kedeligt noget at fremrykke den ordning, vi har aftalt for kun to år siden. Vi har jo netop aftalt, at ændringerne først skal sættes i værk i 2018-2019 for at give folk god respit til at vænne sig til ændringerne, siger Knud Kristensen til Arbejderen.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278