En ny eller fremrykket efterlønsreform erklæres død efter gårsdagens trepartsmøde. Til gengæld vil Fogh ¤¤modernisere¤¤ dagpengeordningen. LO er klar - men ikke til alt
Yderligere forringelse af efterlønsordningen eller fremrykning af de forringelser, der blev vedtaget i 2006, er ude af billedet i den arbejdsmarkedsreform, som regeringen vil have vedtaget sammen med finansloven for 2009.
Det står klart efter gårsdagens trepartsmøde om arbejdsmarkedskommissionens udspil. Forud for mødet havde LO gjort det klart, at der ikke kan pilles ved efterlønsordningen.
DA-direktør Jørn Neergaard Larsen fastholder ganske vist sigtet på efterlønsordningen.
- Inden for de snævre rammer, som Arbejdsmarkedskommissionen har haft, har den leveret et godt stykke arbejde. Men de langsigtede udfordringer kræver endnu større reformer - herunder på sigt en fuldstændig afskaffelse af efterlønsordningen, som er dybt skadelig for dansk økonomi, siger DA-direktøren.
Statsminister Anders Fogh Rasmussen nøjes derimod nu med at tale om en 'modernisering' af dagpengereglerne', mere udenlandsk arbejdskraft, samt initiativer til at mindske sygefraværet og øge den enkeltes arbejdstid, blandt andet ved at afskaffe afspadsering.
LO-formand Harald Børsting erklærer sig efter trepartsmødet parat til at se på dagpengereglerne. Men han afviser, at forhandlingerne skal tage udgangspunkt i kommissionens udspil om en halvering af dagpengeperioden og lavere satser for unge under 30 år.
LO har egne forslag
LO har i stedet fremsat sine egne forslag til en reform, der skal skaffe 55.000 flere til arbejdsstyrken. De vigtigste er bedre muligheder for at arbejde ved siden af efterlønnen og ret til fuld tid for deltidsansatte i den offentlige sektor. Desuden skal det være lettere for udlændinge med en faglært uddannelse at få et dansk eksamensbevis, og der skal laves særlige 'jobpakker' til arbejdsløse indvandrere med de ringeste kvalifikationer.
- Med vores forslag vil vi hjælpe regeringen med at få flere i arbejde uden Arbejdsmarkedskommissionens helt unødigt brutale forslag om at forringe efterlønsordningen og dagpengerettighederne, siger LO-formand Harald Børsting.
Bedre arbejdsmiljø
Henrik Lippert, formand for Bygge, Jord og Miljøarbejdernes Fagforening i København, vil også gerne have moderniseret dagpengeordningen og gjort efterlønnen mere fleksibel.
- Man kunne jo starte dagpenge-moderniseringen med at give fuld dækning for tabt arbejdsfortjeneste. Men hvis øvelsen blot går ud på at drive klapjagt på de arbejdsløse, som vi hidtil har set, siger jeg klart fra, understreger Henrik Lippert.
LO foreslår en oplysningskampagne om efterlønneres mulighed for at arbejde ved siden af. Men det vil næppe blive brugt i større omfang i Henrik Lipperts fagforening, mener han.
- Vi har i vores fagforening nærmest chokerende få, der benytter muligheden. Men det er ikke af ukendskab. Folk er glade for at få efterlønsbeviset, når de fylder 60 år - det giver dem en ro og tryghed. Men de fortsætter altså med at arbejde, til de ikke kan mere. Og så stopper de helt, siger Henrik Lippert til Arbejderen. Og tilføjer:
- Skal der ændres på det, skal der gøres noget ved arbejdsmiljøet og mod nedslidningen, så ben, arme, ryg og skuldre kan holde til nogle år mere.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278