07 Jun 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Svineproducenter i dødsspiral

Svineproducenter i dødsspiral

Lørdag, 21. februar, 2009, 00:00:00

Nye slagterilukninger undrer ikke formand for husmandsbevægelse. Han mener ikke, dansk svineproduktion kan konkurrere med udlandet. Fødevareforbundet tror, udviklingen kan vendes

De danske svineproducenter saver den gren over, de selv sidder på.
Det mener Egon Sørensen, formand for husmandsbevægelsen 'Frie Bønder - Levende Land'. Han henviser til Danish Crowns seneste beslutning om at lukke slagterierne i Holstebro og Rødding og udbeningsafdelingen i Esbjerg.
- I virkeligheden kommer det slet ikke bag på os, at Danish Crown nu igen skal lukke slagterier. Svineproduktion kan laves billigere i andre lande end i Danmark, og når producenterne kan tjene mere ved at køre deres grise til udlandet, så gør de det. At de så samtidig er med til at underminere svineproduktionen i Danmark og den industri, der følger med, betyder tilsyneladende mindre, siger Egon Sørensen, formand for husmandsbevægelsen 'Frie Bønder - Levende Land', til Arbejderen.

Statsstøtte
Han giver et eksempel, der yderligere underbygger den groteske udvikling.
Kigger man i en køledisk, ligger der pålæg fremtillet i Danmark og Polen side om side. Det polske pålæg er helt op til 40 procent billigere end det danske. Det polske pålæg er produceret af kød fra grise produceret af danske bønder, der har etableret sig i Polen. Kødet er forarbejdet på et polsk slagteri, der også er ejet af danske bønder. Det sker med støtte fra den danske stat via IØ-fonden i Udenrigsministeriet.
Landmanden fra Skanderborg tror ikke, at det industrielle landbrug i Danmark kan konkurrere med den landbrugsindustrielle udvikling i udlandet.
- Ikke dermed være sagt at landbruget går ned, og at alle arbejdspladserne forsvinder, men svineproduktionen vil falde til et helt andet niveau. I dag produceres der over 20 millioner slagtesvin om året. Det kommer ned omkring 10-12 millioner, måske mindre. Der vil være slagteriet i Horsens og måske et enkelt stort slagteri mere tilbage, forudser Egon Sørensen.

Usolidariske landmænd
Jens Peter Bostrup, næstformand i Fødevareforbundet NNF, er enig i, at man næppe har set den sidste slagterilukning i Danmark.
Sidste år sendte danske landmænd over seks millioner svin til slagtning i udlandet. Et tal der, ifølge prognoser fra Dansk Svineproduktion, ventes at stige til det dobbelte i 2015.
- Det kan være begyndelsen til enden for dansk svineproduktion. Dybest set er svineavlerne usolidariske og med til at undergrave hele branchen, når de vælger at sende stadig flere svin enten til opdræt eller slagtning syd for grænsen, lyder det fra en bekymret næstformand i Fødevareforbundet,
Han fortsætter:
- Skal der være mening i at producere svin i Danmark, der udgør en enorm miljøbelastning, så må det også kaste arbejdspladser af sig. Producenterne skal ikke efterlade gyllen her i landet for at spare penge på at få arbejdet udført af østeuropæiske kolonnearbejdere, der knokler til en timeløn på 40 kroner på de tyske slagterier. Det er helt uacceptabelt.

Udviklingen kan vendes
I modsætning til Egon Sørensen, tror Jens Peter Bostrup på, at udviklingen kan vendes. Han mener, det er nødvendigt med et tæt sammenspil mellem slagterierne, svineproducenterne og politikere for at finde løsninger på den negative udvikling, og at landmændene selv må gøre en indsats for vende den onde spiral med at sende slagtesvin og smågrise til udlandet, som er med til at undergrave den hjemlige beskæftigelse.
Jens Peter Bostrup mener også, der er brug for øget forskning i miljøforbedringer og for at kigge på veterinærkontrollen, der er meget dyrere i Danmark end i de andre EU-lande.
- Det er klart, det er dyrt, når der på slagtekæden på Danish Crown i Horsens går lige så mange veterinær-kontrollører som slagteriarbejdere. Det kan gøres mere effektivt og planlægges bedre uden at slække på fødevaresikkerheden, mener Bostrup.

Godt for klimaet
'Frie Bønder - Levende Land' tæller omkring 125 medlemmer, der driver landbrug efter princippet om bæredygtighed og hensyntagen til jord, dyr og mennesker.
Husmandsbevægelsen ser optimistisk på fremtiden. Det ser ganske vist sort ud for økonomien i vækstlandbrugene, medgiver Egon Sørensen, men krisen vil betyde en nedgang i den animalske produktion til gavn for klimaet.
- Det vil vise sig, som vi altid har sagt, at det er de små og mellemstore landbrug, der klarer skærene. Og det er landbrug, der ifølge FN`s klimarapport køler jorden. Desuden slipper vi for en masse gylle, understreger formanden for de små landbrug.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


21. feb. 2009 - 00:00   03. sep. 2012 - 13:31

Indland