Arbejdsgruppe foreslår hemmelige domstole, brug af diplomatiske garantier og flere stramninger for folk på tålt ophold. Advokat advarer mod udviklingen
Thi kendes for ret!
Fremover vil disse ord i nogle retssager blive sagt bag hermetisk lukkede døre ved de danske domstole.
Hemmelige domstole er på vej til Danmark. Foreløbig kun i sager om udlændinge, som skal udvises, fordi PET vurderer, at de er til fare for statens sikkerhed.
Det fremgår af betænkningen fra den arbejdsgruppe, regeringen har nedsat med det erklærede formål at forbedre retssikkerheden i sager om administrativ udvisning, det vil sige udvisning uden retssag.
Dommen i de hemmelige retsager vil blive afsagt, uden at de anklagede selv er til stede og uden, at de anklagede præsenteres for beviserne imod dem. Både dommer, anklager og forsvarer skal være særligt udvalgt og sikkerhedsgodkendt af PET.
- Det er en farlig glidebane væk fra det åbne demokrati. Regeringen vil introducere en domstolsprocedure med særligt sikkerhedsgodkendte dommere og forsvarere. PET skal ikke kunne vælge og vrage blandt dommere og forsvarsadvokater og - uden kontrol udefra - kassere dem der 'ikke du`er'. Og offentligheden holdes per princip helt og aldeles borte, siger formand for Retspolitisk Forening, advokat Bjørn Elmquist til Arbejderen.
Glidebane
Han advarer mod, at de hemmelige domstole risikerer at brede sig:
- I løbet af kort tid kan der stables et flertal i Folketinget på benene, som kræver at dette 'særligt sikrede system', også skal overtage terrorsager og bandekrigen fra de almindelige domstole. Pludselig bygger en stor del af vores retssystem på hemmelige domstole, forudser Bjørn Elmquist.
Integrationsministeren derimod forklarer de lukkede domstole med, at så kan PET fremlægge sine hemmelige beviser uden at afsløre sine kilder.
- Det vil i fremtiden blive muligt for PET i retten at fremlægge de oplysninger, der kan bevise, at en udlænding er til fare for statens sikkerhed, uden at PET`s arbejdsmetoder og kilder kompromitteres, siger Birthe Rønn Hornbech.
Hun fremlægger arbejdsgruppens anbefalinger som lovforslag inden sommer.
Udvisning til torturlande
Ikke kun domstolene lukkes af for offentligheden. Også udlændingens mulighed for offentligt at fortælle om sin sag til pressen skal forhindres, foreslår arbejdsgruppen. Besøg til den sigtede i fængslet eller anden kontakt til omverdenen skal kunne forbydes eller begrænses, forslår arbejdsgruppen. Hvis udlændingen giver interviews og får offentlig omtale, kan vedkommende nemlig 'skabe sig et asylgrundlag'.
Arbejdsgruppen mener også, at Danmark 'i højere grad end i dag' kan udvise udlændinge til lande, hvor de risikerer tortur og nedværdigende behandling. Hvis bare myndighederne får en såkaldt diplomatisk garanti fra kendte torturstater som eksempelvis Egypten eller Syrien for, at der ikke sker den udviste noget.
Sådan en praksis vil have 'en vis signalværdi' over for udlændinge, der måtte være på vej ind i miljøer, der '!arbejder på at skade grundlæggende danske samfundsinteresser', skriver arbejdsgruppen.
Dømte udlændinge på tålt ophold som ikke kan udvises - eksempelvis fordi modtagerlandet ikke ønsker at tage imod dem - skal fremover kunne sættes i fodlænke, hvis de ikke bor i Sandholmlejren eller ikke møde op hos politiet.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278