Det er ikke tilfældigt, at almindelige arbejdere taber på skattereformen - de skal tvinges til at arbejde mere for samme løn, vurderer økonom Carsten Heyn-Johnsen
Når mange LO-arbejdere ifølge LO`s beregninger står til at tabe på regeringens og Dansk Folkepartis skattereform, skyldes det ikke at regeringen og dens økonomer har regnet forkert - regnestykket er helt tilsigtet.
Sådan lyder vurderingen fra Carsten Heyn-Johnsen, lektor ved Institut for Økonomi, Politik og Forvaltning på Aalborg Universitet.
- Tricket går ud på at få folk til at arbejde mere for de samme penge: Du sætter skatten på den sidst tjente krone ned, og tager dig samtidig betalt ved at forringe fradrag og forhøje afgifter, som især rammer de lavest lønnede. De mister penge på skattereformen, og kan kun opveje tabet ved at arbejde mere, forklarer Carsten Heyn-Johnsen.
- Det er en form for pisk og gulerod, hvor pisken er det lavere samlede rådighedsbeløb efter skattereformen, og guleroden er, at du nu får mere ud af den sidst tjente krone, altså ved at arbejde mere. Men slutresultatet er, at du skal arbejde mere for ikke at gå ned i indtægt, konkluderer økonomen.
Guleroden i VCO`s skattereform er til at overse for en en gennemsnitlig LO-arbejder, der kun får sænket skatten på den sidst tjente krone med omkring 0,5 øre, Pisken er til gengæld på godt 1500 kroner om året , når effekten af erhvervsskatterne regnes med.
Skal LO-arbejderen tjene de penge ind igen, kræver det cirka 17 timers ekstra arbejde. Men spørgsmålet er, om det er realistisk i en situation med stigende arbejdsløshed, hvor de fleste arbejdsgivere ikke ligefrem er på jagt efter ansatte, der kan arbejde over, påpeger Carsten Heyn-Johnsen.
- Så derfor er det naturligt, at folk, der taber på skattereformen, vil se sig om efter måder at spare penge på. Det kan meget let blive fagforeningskontingentet, især når fradraget herfor også forringes som følge af skatteaftalen.
- Men det er måske også meningen med den del af aftalen. Jeg er i hvert fald helt sikker på at Løkke, Hjort og også Fogh udmærket er klar over, hvilken effekt forringelsen af disse fradrag har, tilføjer Carsten Heyn-Johnsen.
En anden mulighed for at hente det tabte ind igen er at benytte sig af VCO-aftalens 'tilbud' om at bruge nogle af sine pensionspenge allerede nu - nemlig dem, der ligger i den såkaldte SP-ordning.
Men det er på længere sigt blot med til at øge uligheden, påpeger Allan Andersen, formand for 3F Holbæk-Odsherred. De rige med de største skattelettelser kan med fordel placere SP-pengene i andre pensionsordninger, så deres pensionisttilværelse bliver endnu mere luksuriøs.
- Mine medlemmer må derimod spise deres egen SP-ordning op, når det strammer til. De må ofte bruge pengene her og nu i stedet for at spare op. Dermed bliver uligheden endnu mere udbygget i alderdommen. Men det glemmer Lars Løkke og Pia Kjærsgaard at fortælle, påpeger Allan Andersen.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278