Omkring 20 procent af de ansatte på FOA`s område er ikke i a-kasse. Halvdelen af dem kan hverken få kontanthjælp eller dagpenge, hvis de bliver fyret.
Knap 38.000 beskæftigede på FOA-området var ikke medlem af en a-kasse i 2007.
Næsten halvdelen vil kunne få kontanthjælp, mens 50,5 procent vil stå helt uden økonomisk sikkerhedsnet, hvis de mister deres job, viser en analyse, som AE-rådet har lavet for forbundet.
AE`s analyse omfatter i alt 183.000 ansatte på en række offentlige arbejdspladser. De ikke forsikrede udgør nogenlunde 20 procent af alle, der arbejder blandt andet som sosu-arbejder, sygehjælper, dagplejer, serviceassistent eller rengøringsassistent.
- Det er rene gisninger, hvis jeg skal komme med bud på, hvorfor så mange af de ansatte på vores område undlader at melde sig i a-kasse. Måske går de rundt med en forventning om, at de ikke bliver fyret. Måske tror de, at det sociale sikkerhedsnet er mere finmasket end det reelt er, siger Mona Striib, næstformand i FOA og FOA`s a-kasse, til Arbejderen.
FOA blev nysgerrig efter at vide, hvordan det så ud på deres område, da AE-rådet for nylig fremlagde en undersøgelse, der viser, at 450.000 af alle beskæftigede mellem 18 og 65 år ikke er medlem af en a-kasse. 275.000 af dem kan ikke få kontanthjælp, hvis de mister deres arbejde.
Ifølge direktør i AE-rådet, Lars Andersen, er der en overvægt af mænd blandt de lønmodtagere, konkret 170.000, der slet intet sikkerhedsnet har.
- Der er også mange unge og helt almindelige lønmodtagere imellem. Faktisk er der 130.000 lavtlønnede blandt dem, der ikke kan få kontanthjælp. Det vil sige medlemmer af FOA, Metal, 3F og HK, siger han til Arbejderen.
I undersøgelsen kan man læse, at det reelle antal beskæftigede, der ikke kan få kontanthjælp, sandsynligvis er større. AE-analysen tager nemlig kun højde for den likvide formue, familierne har.
Mona Striib er overbevist om, at rigtig mange får sig en slem forskrækkelse, hvis de bliver fyret. AE-undersøgelsen skal derfor bruges, når forbundet i uge 17 kommer rundt på FOA-arbejdspladser i hele landet.
- Her bliver en oplagt anledning til at høre de ikke forsikredes egen forklaring. Vi vil naturligvis fortælle, hvorfor det kan betale sig at forsikre sig i en faglig a-kasse, også selvom krisen ikke direkte rammer vores område her og nu.
- Endelig ved vi, at det slider at arbejde i ældre-og plejesektoren. Det kan blive nødvendigt med jobskifte, og så er det godt at have dagpengene i en overgangsperiode, lyder det fra FOA`s næstformand.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278