Jusitsministeren indrømmer, at EU`s terrorliste ikke er bevis for at en organisation er terroristisk. Hvad skal vi så med listen, spørger advokat og formand for Retspolitisk Forening, Bjørn Elmquist
Den palæstinensiske befrielsesorganisation PFLP og den colombianske oprørsbevægelse FARC er ikke terrorister, bare fordi de står på EU`s terrorliste.
Det indrømmer justitsminister Brian Mikkelsen i en mail til Arbejderen. Ministeren konstaterer, at '... domstolene i hver enkelt sag skal vurdere, om der er tale om økonomisk støtte til en terrororganisation. Denne konkrete vurdering skal foretages, uanset om en organisation er optaget på en terrorliste eller ej'.
Dén udmelding får advokat og formand for Retspolitisk Forening, Bjørn Elmquist, til at tage sig til hovedet:
- Det er godt, at ministeren nu er kommet til dén erkendelse. Rigsadvokaten har forlængst erkendt terrorlistens juridiske begrænsning i en dansk domstol, siger han til Arbejderen.
Advokaten kræver nu et opgør med terrorlisten.
- Nu melder spørgsmålet sig: Hvad skal vi så med EU`s liste? Det er på tide, at få et mere afslappet syn på listen eller helt afskaffe den. Selvom listen ikke kan bruges som bevis i en retssal, har den stadigvæk stor betydning for de mennesker og organisationer, der står på listen - og for dem, der vil støtte en bevægelse på listen.
I 2002 satte EU den filippinske politiske leder og tidligere rådgiver i fredsforhandlingerne i landet, Jose Maria Sison, på terrorlisten. Kort efter indefrøs de hollandske myndigheder Sison og hans kones bankkonto og stoppede betalingen af de sociale ydelser, som parret havde modtaget siden de i 1988 fik politisk asyl i landet.
- Justitsministerens nye indsigt i terrorlistens juridiske status bør forpligte ham politisk: Som minimum må han arbejde for at fjerne terrorlistens økonomiske og juridiske konsekvenser for de personer, som står på listen, og de folk herhjemme, der økonomisk vil støtte en 'terrorbevægelse' som FARC eller PFLP, fastslår Bjørn Elmquist.
Ministeren er ikke interesseret i at kommentere Bjørn Elmquist` forslag, oplyser hans pressechef, Sandy French, til Arbejderen.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278