Svensk medlem af Riksdagen er rystet over Fighters+Lovers-sagen. Vänsterpartiet er glad for, at svenskerne kan støtte humanitær hjælp uden at risikere fængsel
I nabolandet Sverige har mange svært ved at forstå, at seks danske aktivister fra tøjfirmaet Fighters+Lovers er sat på anklagebænken for at ville støtte en radiostation i Colombia og et plakat-trykkeri i Palæstina.
- Det er helt ubegribeligt, at den danske anklagemyndighed ikke skelner mellem terrorisme og støtte til et civilt projekt. Heldigvis kan vi i Sverige fortsat støtte den slags projekter - også selvom de er drevet af organisationer på EU's terrorliste.
Det konstaterer Vänsterpartiets medlem af den svenske Riksdag, Kalle Larsson.
Han er rystet over, at den danske anklagemyndighed ser det som et problem, at den colombianske oprørsbevægelse FARC står bag radiostationen, og den palæstinensiske befrielsesbevægelse PFLP står bag trykkeriet. Begge organisationer er på EU`s terrorliste.
I Sverige overførte ungdomsorganisationen Ung Vänster i 2002 cirka 4000 svenske kroner til et humanitært PFLP-projekt, der hjælper fædreløse børn og deres mødre i den palæstinensiske Shatila-flygtningelejr i Libanon. Projektet drives i samarbejde med den officielt anerkendte bistandsorganisation Emmaus Björkå. Den svenske anklagemyndighed afviste efterfølgende at retsforfølge de unge aktivister med den begrundelse, at der var tale om et lille beløb, og at pengene går til humanitær hjælp.
I forarbejderne til den svenske terrorlovgivning slår regeringen fast, at det '!ikke kan komme på tale at straffe indsamlingsvirksomhed, som sker med det mål at lindre menneskers nød, selvom der er en risiko for at den økonomiske hjælp anvendes til andre formål end det var hensigten'.
Anklagemyndighedens beslutning møder opbakning blandt svenske politikere:
- Vi er tilfredse med den svenske lovgivning, og hvordan den håndhæves af anklagemyndigheden. Pengene blev kanaliseret til PFLP via en officiel anerkendt bistandsorganisation. Så var man sikker på, at pengene blev anvendt korrekt. Anklagemyndigheden i Sverige har vurderet, at der var tale om et lille beløb og at pengene ikke gik til terrorisme til humanitær hjælp. Denne skelnen er vigtig, siger Johan Linander, retspolitisk ordfører i Centerpartiet til Arbejderen.
Arbejderen har forgæves forsøgt at indhente en kommentar fra de andre partier i Riksdagen.
Kalle Larsson fra Vänsterpartiet advarer mod, at EU`s terrorliste er med til at forværre en række af verdens konflikter.
- EU's terrorliste blacklister en lang række politiske organisationer. Dermed umuliggør listen den dialog, som er så vigtig for politiske løsninger på verdens konflikter. Eksempelvis er konflikten i Sri Lanka blevet forværret efter, at de tamilske tigre blev sat på EU's terrorliste. Terrorlisten giver et forenklet billede af virkeligheden. I stedet for en debat om politiske årsager og løsninger, får man i stedet et juridisk tovtrækkeri om skyld og uskyld, advarer han.
Onsdag i næste uge afsiger Højesteret dom i sagen mod Fighters+Lovers.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278