26 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Firmaer på kampfly-dating

Firmaer på kampfly-dating

Lørdag, 21. marts, 2009, 00:00:00

Mere end 100 danske virksomheder har netop været samlet i Fredericia for at møde de tre flyproducenter, som kæmper om at levere Danmarks nye kampfly

En række danske virksomheder øjner nu muligheden for, at et nyt kampfly betalt af danske skatteydere kaster fede ordrer af til dem. I denne uge lykkedes det for første gang dansk våbenindustri at samle de tre våbenproducenter, der kæmper om at levere militærets nye kampfly under ét tag. Det skete i Fredericia - og de danske firmaer strømmede til.
- Helt almindelige danske virksomheder ser et potentiale i forsvarsindustrien herhjemme og i udlandet, forklarer Anton Villadsen, direktør i Center for sikkerhedsindustrien i Danmark (CenSec), der stod bag konferencen, til Arbejderen.
Flyet vil blive produceret i enten USA eller Sverige. De tre producenter, som kæmper om milliardordren, er Boing, Lockheed Martin og Saab.
Uanset hvilket fly der vælges, vil der blive stillet krav om at den udenlandske flyproducent kvitterer med lignende militære ordrer i Danmark. På under ét år har CenSec fået 75 medlemmer. Størstedelen er firmaer, som til dagligt producerer dele til biler eller elektronik.
Ifølge Dansk Industri har Lockheed Martin beregnet, at der venter ordrer for 27 milliarder til danske virksomheder, hvis Folketinget vælger deres kampfly.
- Den enkelte virksomhed må gøre op med sit værdisæt, om de vil være en del af forsvarsindustrien. Men de sidste fem år er det blevet mere legalt at være en del af forsvarsindustrien. Der er sket et skift efter forsvarets indsatser i Irak og Afghanistan. Når vi alligevel bruger udstyret, hvorfor må vi så ikke producere det, spørger Anton Villadsen.
Hydrema A/S er et af de danske våbenfirmaer, som havde en stand på messen:
- Vi havde besøg af samtlige tre flyproducenter. De spurgte, hvad vi kunne levere. Jeg kom hjem med en ordentlig stabel visitkort, især fra USA. Vi kan levere traktorer, der skal trække flyene eller levere maskindele eller militære køretøjer til det amerikanske forsvar, siger Gert Daugaard, salesmanager i Hydrema A/S` militære eksportafdeling til Arbejderen.
De danske firmaers ambitioner rækker videre end til at være underleverandør til et kampfly. Med på konferencen var også 20 andre udenlandske våbenfirmaer.
- Det er vigtigt, at vi får en direkte kontakt til firmaerne, så vi kan komme ind på det amerikanske forsvarsmarked og skabe vores egne ordrer, uddyber Gert Daugaard.
Siden juli 2007 har militæret haft en specialenhed med et årligt budget på syv millioner kroner alene for at vurdere, hvilket kampfly der skal afløse det nuværende F-16-fly.
Til april ventes militæret at komme med en 'militærfaglig anbefaling' af et nyt kampfly og til sommer ventes politikerne at tage en principbeslutning, om Danmark overhovedet skal have nye kampfly - og hvilket. Prisen for de nye fly varierer efter antal, type og udregningsmetode. Beløb mellem 20 og 144 milliarder kroner har været nævnt.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


21. mar. 2009 - 00:00   03. sep. 2012 - 13:31

Indland