Større tryghed i ansættelsen, længere opsigelsesvarsler og økonomisk sikring ved arbejdsløshed er på listen over krav til OK 2010
Frem til sommerferien diskuterer og formulerer fagforeningsmedlemmer landet over kravene til overenskomstforhandlingerne 2010.
Meget tyder på, at den økonomiske krise påvirker de krav, der bliver stillet.
Medlemmerne af Dansk Metals afdeling i Randers, som holdt medlemsmøde i tirsdags, peger på større tryghed i ansættelsen, længere opsigelsesvarsler og bedre dagpengedækning som modsvar på stigende arbejdsløshed.
Når regeringen barsler med afkortning af dagpengeperioden og nægter at regulere dagpengesatsen op til et anstændigt niveau, er det kun gennem vores overenskomst, at vi kan sikre os mod økonomisk uføre i ledighedsperioder, lyder den udbredte opfattelse blandt medlemmerne ifølge afdelingsformand Henrik Leth.
Han fortæller, at der på mødet var opbakning til et forslag om at oprette en overenskomstbåret dagpengefond, der skal supplere medlemmernes dagpenge ved arbejdsløshed.
- Medlemmerne forestiller sig en fond, som arbejdsgiverne skal indbetale til i forhold til antallet af ansatte. Det kunne være én krone for hver arbejdstime. Når et medlem så bliver fyret, skal dagpengene suppleres op, eksempelvis til 90 procent af lønnen, med midler fra fonden, forklarer Henrik Leth.
I Metal Horsens bekræfter faglig sekretær, Benny Sørensen, at den voksende arbejdsløshed og udsigten til at få halveret sin indkomst, hvis man bliver fyret, gør medlemmerne utrygge. Her lyder modsvaret fra medlemmerne ligeledes, at det skal være vanskeligere for arbejdsgiverne at lukke en virksomhed eller udflage produktionen.
- I dag er det næsten omkostningsfrit. Medlemmerne stiller krav om en fordobling af både opsigelsesvarsler og erstatningen i de situationer.
Benny Sørensen remser en stribe krav op, også krav, som medlemmerne ikke ønsker ind i overenskomsten.
- Sygeforsikringer og sundhedsordninger kan de godt glemme, lyder det fra Horsens.
I byggebranchen, der er særligt hårdt ramt af krisen, er der især et krav, der står højt på overenskomstlisten.
- Det allervigtigste krav går på at forhindre arbejdsgiverne i at komme udenom overenskomsten ved at tage uorganiserede underentreprenører ind. Overenskomsten skal følge arbejdet, siger Tue Tortzen, formand for 3F Frederiksborg.
Han mener, det kan være med til at sikre også de firmaer som gerne vil følge den danske model imod skadelig konkurrenceforvridning på arbejdernes bekostning.
Samme holdning går igen i 3F Transport, Logistik og Byg i Århus.
- Uden at foregribe begivenhedernes gang, så føler jeg mig overbevist om, at medlemmernes hovedkrav til OK 2010 vil gå på, at virksomhederne skal forpligtes til at underentreprenører skal følge overenskomsten, siger Arne Knudsen fra byggegruppen.
Begge 3F-afdelinger har stadig medlemsmøder om overenskomsterne til gode.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278