Faget som avisjob har ændret karakter. I dag er det typisk et fuldtidsjob og avisbudet taler sjældent dansk
Der er ikke mange avisbude i Århus med navnet Jensen eller Andersen til efternavn.
- Med enkelte undtagelser er det rumænere, der i dag står for avisomdelingen i Århus Midtby, fortæller Jan Sylvest, faglig sekretær i 3F Transport, Logistik & Byg, til Arbejderen.
De fleste opholder sig typisk et år i Danmark, hvorefter de rejser hjem i tre måneder, for så at vende tilbage igen. En trafik, der ifølge Jan Sylvest bifaldes af distributørerne, der nyder godt af skattereglerne, og dermed sparer penge i forhold til at have danske statsborgere ansat.
Henrik Forchhammer fra 3F Lager, Post og Servicearbejdernes Fagforening (LPSF) i København kender billedet.
- Der er en klar strategi i avisbranchen med at udskifte fast dansk arbejdskraft med midlertidig udenlandsk arbejdskraft, som hentes til landet, selvom der er masser af udenlandsk arbejdskraft, herunder tidligere avisbude fra Morgendistribution Danmark, i landet, siger han til Arbejderen.
Budeområdet har ændret sig drastisk de sidste otte til ti år, fortæller Jan Sylvest. Tidligere var det for langt de flestes vedkommende et bijob for at supplere indkomsten, og de fleste havde kun en enkelt rute måske to.
- Nu vil distributøren kun have folk, der kan tage mange ruter. Udviklingen har bevæget sig mere og mere i retning af, at det er et egentligt fuldtidsjob. Der er tale om rent akkordarbejde. Jo stærkere du render, jo mere tjener du.
I Århus er budene ansat hos Dansk Avis Omdeling (DAO). DAO, der er ejet af de tre store morgenaviser Politiken, Jyllands-Posten og Berlingske Tidende, blev sidste år kritiseret for at overtræde overenskomsten og ikke overholde aftaler.
Det afstedkom en fælles udtalelse fra de tre avisers chefredaktører, der forsikrede, at 'distributionen skal finde sted på et absolut lovligt grundlag med respekt for aftaler og overenskomster'.
Virkeligheden ser helt anderledes ud. Jan Sylvest er for tiden i gang med at fremskaffe dokumentation med henblik på at rejse sag mod netop DAO for brud på overenskomsten. Distributionsselskabet har lagt ruter om og ændret priser, så budene får en lønnedgang på gennemsnitligt 9000 kroner om måneden.
Som eksempel på distributørernes 'kreativitet' nævner Jan Sylvest, at budene skal omdele flere aviser som kompensation for at stykprisen er sat ned.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278